Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Problem z Phalaenopsisem
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:35:15
Witam! To znowu ja...tak wiem.Mam dwa Phalaenopsisy w jednym korzenie zrobniy się brązowe i miękkie..poprostu zgniły no i odpadłu wszystkie liście..korzenie powietrzne jakos sie trzymają...a w drugim kwiatku korzenie są mieszane połowa jest dobra zostalł jeden liśc korzenie powietrzne w bdb stanie.Co mam zrobic zeby kwiaty odzyły?? Czytałam o ucieciu niedobrych korzeni i obsypaniu węglem z apteki no i jeszcze o Asahi SL do czego to słuzy i co radzicie??

Autor: Dana
E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:42:26
Natalio! Przykro mi ale znowu odsyłam Cię do wątku na tej stronie. Iwona bardzo pięknie przedstawiła "Reanimacje falkow", Poczytaj i wszystko będzie jasne.

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:53:26
No dobrze wiem....uciąć zgnite korzenie..przesadzic ale czy potrzebne sa wymienione wczesniej przeze mnie rzeczy..węgiel Asahi SL??

Autor: Dana
E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:54:28
Pytałaś jeszcze o asahi. To stymulator wzrostu. Jest swietny, polecam, szczególnie po posadzeniu keiki lub w przypadku zabiedzonej roślinki.

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:58:02
Przepraszam a gdzie moge kupić ten Asahi?? A i spryskuje sie nim korzenie czy czesc naziemna??

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 10:18:49
Asahi to biostymulator - pryskasz liście i korzenie powietrzne.
Ja udałam się po asahi do sklepu ogrodniczego w moim mieście. Oczywiście nic o nim nie wiedzieli. Udzielilam im informacji, że dystrybutorem jest firma Targed i objaśniłam do czego słuzy. Za kilka dni czekał na mnie w sklepie w cenie 5 zł za 5ml. (taniej niż na allegro i bez kosztów przesyłki )

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 10:23:26
Dziękuje teraz już wiem nie wszystko,ale więcej ;> Pozdrawiam ;>

Autor: Daria
E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 12:08:01
W razie potrzby mam Asahi na zbyciu Bardzo długo szukała, znalazłam i kupiłam, natomiast równoczesnie dostałam od przyjaciółki i od kolegi Jakoże mam opakowania 25ml, to jedno zuzyje a dwa nastepne bede musiała wyrzucic bo sie termin przydatności skończy więc spokkojnie moge sie podzielić

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 17:09:03
Dziękuje za miłe chęci ;* ALe zdążyłam już kupić obeszłam wszystkie ogrodnicze i tylko w jednym dostałam ;>

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 17:42:37
To tak : kupiłam Asahi SL i ukorzeniacz do roślin ozdobnych. Nie moge jeszcze dostać odpowiedniego korytka -skrzynki takiego jak na balkon ale może jutro dostanę. Jutro zaczynam reanimacje dwóch falków.Trzymajcie kciuki!

Data: sobota, 30 sierpnia 2008 12:09:05
Niestety jednego falka nie udało sie uratować wszystkie korzenie miał wyschnięte !!! Ale kolejne dwa falek i falek miniaturka musiały zostac reanimowane ;/ Czekamy na efekty ;>

Data: poniedziałek, 15 września 2008 11:25:51
Oto efekty mojej pracy! Z falka po reanimacji po dwóch tygodniach wyszedł listek! Drugi też wypuszcza!

Data: poniedziałek, 15 września 2008 11:26:57
Tak sie trzymają oba falki ;> Falek mini i jak to mówie Falek z Praktikera gdyż nie wiem co to za odmiana,jak zakwitnie wstawie fotki.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl