Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keik??
  Strona:    [1] 2    Następna

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Natalia
E-mail: emicha27@interia.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 17:56:24
Przepraszam jestem nowicjuszką w hodowli storczyków...ktoś powie mi co to sa te keiki?? CZy to nie czasem te naziemne boczne korzenie co wystają spoza ziemi??

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 17:59:52
keik to z angielskiego "dziecko" czyli inaczej mówiąc to jest mały storczyk, zwykle wyrasta na łodydze storczyka gdy tam po ucięciu nad 3 oczkiem jest za dużo składników odżywczych czy czegoś takiego i on powstaje ale zdarzają się wyjątki i wtedy keik wyrasta z dołu storczyka i dlatego nie wiem co mi wyrosło

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 18:02:25
Do czego one służą??CZy odcinając keiki można rozmnożyc storczyka??

Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 18:16:29
Dokładnie,za pomocą keiki mozna rozmnożyć wegetatywnie storczyka. Uzyskana roslinka,będzie identyczn jak ta macierzysta.

Autor: pepe
E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:14:34
"Keiki" to dziecko z hawajskiego, nie z angielskiego..

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:35:37
Dziękuje Panu Kubie za informacje!Je szcze jedno pytanko : tego keika trzeba oderwać, uciąc a potem co?? Włożyc do ziemi?? Wyrosły mi dwa keiki i chciałabym spróbowac rozmnożyć....prosze o pomoc!!

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:40:56
A jeszcze coś : czy ten keik powinien miec liśc?? Prosze o jakąś fotke!

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:41:54
pepe a myślałam że z angielskiego

natalio keiki trzeba uciąć gdy mają ok. 3 korzeni i chyba bo już tak dobrze nie pamiętam 2 liści, i wtedy trzeba coś z nimi w akwarium zrobić ;P ale to kuba jest specjalistą więc niech on odpowie

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:47:51
DZiękuje Adelo i czekam na Pana Kube....

E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:50:32
Keiki wyrastające na łodyżce kwiatowej powinny przed usunięciem mieć minimum 3 korzenie o długości ok. 3-5 cm (minimum) i przynajmniej dwa lub trzy listki. Odcina się je z kawałkiem łodygi - ok. 2-3 cm. Można natomiast pozwolić mu rosnąć dłużej - kwitnące wspólnie roślina macierzysta i keiki znajdujące się na jej łodydze kwiatowej stanowią niezwykły obrazek
Keiki po oddzieleniu od rośliny macierzystej w zależności od wielkości można albo posadzić do normalnego podłoża albo jakiś czas jeszcze "poniańczyć" - w warunkach podwyższonej wilgotności, np. w akwarium, posadzone w sphagnum.

Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 19:51:30
pepe a jakbyś oddzielił basal keiki?

Natalio wejdź tu http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=17679 temat o keikach

Autor: Dana
E-mail:  
Data: czwartek, 28 sierpnia 2008 21:57:55
Natalio! masz taką piękną lekcję poglądową tuz przed nosem zaprezentowaną przez Kubę. A tak nawiasem witaj Kubusiu po urlopie, cieszymy się, że jesteś z nami. Spojrz Natalio na temat " wszystko o keikach..." i po problemie.

E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 08:27:31
Chyba najlepiej jest to opisane tutaj - http://www.storczyki.pl/forum/table_view.php3?bn=storczyk_storczyki2&key=1217919874&first=1219158920&last=1218395188

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:23:18
Do Dana: SOrry ..nie jestem jeszcze dobrze obeznana na forum....jak sądze wy jesteście dorośli a ja...... mam dopiero 14 lat ;>

P.S DZięki że mi pomogliście.

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:24:07
Znalazłam wszystko co chciaam o keikach na łodydze a co z tymi "basal keikami" jak je rozdzielić??

Autor: Dana
E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:51:23
Ja nie rozdzielam, wręcz przeciwnie sadzę po dwa falki do długich doniczek. Gdy razem zakwitną wygląda to fascynująco, wprost trudno wzrok oderwać. Natalio masz mało doswiadczenia, czym się nie przejmuj , z czasem przyjdzie, ale za bardzo nie eksperymentuj.

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 09:57:02
Nie eksperymentuje w zadnym wypadku! Chciałam sie tylko dowiedziec wiecej o keikach ;>

E-mail:  
Data: piątek, 29 sierpnia 2008 10:07:36
W podanym przeze mnie linku są również informacje o rozdzielaniu basal keiki. Nie wiem czy nie czytałaś tego czy nie zauważyłaś?

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 10:15:26
Czytałam dwa razy ...sorry juz znalazłam. Przepraszam ;****

Data: piątek, 29 sierpnia 2008 13:51:28
Natalio, nie tylko ty jesteś na forum niepełnoletnia, jesteśmy rówieśniczkami ( rocznik 94?) tyle że ja już posiadam 16 storczyków w tym małego basal keika oraz na dniach przybędzie do mnie kilka in vitro

Strona:    [1] 2    Następna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl