Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  problem z katleją
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 13:45:36
Witam!
Od ponad roku mam u siebie prawdopodobnie katleję. Została kupiona jako niekwitnąca, na wyprzedaży, bez etykiety, więc nie wiem, co to za gatunek
Rośnie u mnie b. słabo, chociaż traktuję ją jak inne sympodialne storczyki. Dotąd wypuściła tylko pędy liściowe, nie zauważyłam sygnałów zawiązywania pąków. Przez całe lato stoi za oknem razem z dendrobium, które właśnie przygotowuje się do kwitnienia. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Agnieszka

Autor: piotr mróz
E-mail: piotrmroz3@o2.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 14:12:23
z tego co widzę na zdjęciu Pani katleja wypuściła pochewkę, z której za jakiś czas wypuści kwiaty.W związku z nadchodzącą jesienią proponuję stopniowo ograniczać podlewanie; bardziej suche warunki i noce spędzone przy uchylonym oknie (do rozsądnej temperatury na zewnątrz oczywiście) powinny zachęcić cattleyę do kwitnienia.

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: sobota, 23 sierpnia 2008 16:34:00
Dzięki za optymistyczną uwagę Faktycznie zauważyłam od niedawna, na wierzchołku jednego pędu takie zgrubienie, które przypominało mi zawiązek liścia. A skoro katleja ma pochewkę kwiatową, to muszę bardziej o nią dbać.

Pozdrawiam Aga z W-wy

Autor: Dana
E-mail:  
Data: wtorek, 2 września 2008 15:33:24
Agnieszko, głowa do góry! też jęczałam, że posucha a dziś wypastrzyłam, że trzy cattleje zamierzają zakwitnąć. Cierpliwości, postrasz je że wyrzucisz na zbite korzenie, u mnie poskutkowało!!

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl