Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Pseudobulwy potinary
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania W
E-mail: aniamw27@o2.pl
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 16:46:13
witam. Mam mały dylemat. Wiosną tego roku zakupiłam moją pierwszą potinarę. Podobno by zakwitła wymaga lekkiego przesuszenia po wytworzeniu i dojrzeniu pseudobulw. I tu właśnie mam problem. Czy ktoś z państwa mógłby mi podpowiedzieć czy pseudobulwa na mojej potinarze jest już dojrzała. Mam ją dalej podlewać tak jakby to był okres pełnej wegetacji, czy czekać jeszcze trochę. Może jakaś podpowiedź. Zamieszczę zdjęcie.

Autor: Tomek Szewerniak
E-mail: vetom@wp.pl
Data: wtorek, 19 sierpnia 2008 20:40:01
Witam!
Proszę sobie nie brać tak do serca tego przesuszania. Wystarczy jeżeli będzie Pani podlewać potinarę po lekkim przeschnięciu podłoża ( w moich warunkach co 2-3 dni ). Wystarczy ograniczyć nawożenie, ale utrzymanie wilgotności podłoża jest niezbędne bo pseudobulwy jeszcze rosną . Troszeczkę można ograniczyć podlewanie gdy będzie już widać pąki kwiatowe w pochewce kwiatowej .
Życząc obfitego kwitnienia - pozdrowienia Tomek

Data: środa, 20 sierpnia 2008 13:22:53
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Autor: Hanna
E-mail: triada15@wp.pl
Data: środa, 20 sierpnia 2008 17:11:11
Witam Aniu

O ile obraz na zdjęciu mnie nie myli to widzę piękną pochewkę kwiatową ... czyli jak wszystko dobrze się rozwinie powinien z niej wyjść piękny kwiat. Proponuję wzmocnić nawozem i podlewać po przeschnięciu. Ja wbijam drewniany patyczek na noc i rano sprawdzam czy jest wilgotny. Sądze że jest to najlepsza metoda
Pozdrawiam
Hanna

Data: czwartek, 21 sierpnia 2008 13:01:20
Hej.
Bardzo zależy mi na tej potinarze, marzy mi się aby już zakwitła, ale jeszcze trochę cierpliwości i się doczekam. A już zamówiłam kilka nowych storczyków np. brassolaeliocattleyę, laeliocattleyę, brassavolę. Jak mi zakwitną to na pewno zamieszczę zdjęcia. Mam też i phalki, rosną jak szalone. Jak mi zakwitną też się pochwalę. A co tam. A to moje dendrobium.
Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl