Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  jak oni to robią
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: niedziela, 7 marca 2004 21:55:50
przeglądałam str inter z wystaw światowych storczyków.Wytłumaczcie mi jak oni to robią że katleje lub np coelogyne(jeśli źle napisałam wybaczcie )cristata rosną tak ciasno i wydają tak duże bukiety kwiatów czy na naszych parapetach i w naszych orchidariach jest to możliwe dodam że uprawiam coelogyne ale ono mi się rozłazi w dużych odstępach. Katleje również nie rosną oprócz walkeriana tak ciasno jedna przy drugiej

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: wtorek, 9 marca 2004 19:46:35
Mają tu wpływ dwa elementy - po pierwsze jest to kwestia skali i skrótu perspektywicznego, czyli w sumie sztuki robienia fotografii. Poza tym duża roślina z kilkudziesięcioma pseudobulwami z daleka wygląda na bardziej zwartą niż taka z pięcioma.

Po drugie jest to sprawa ilości światła, szczególnie zimą. Dla wielu z tych roślin mamy w orchidariach warunki świetlne daleko odbiegające od optymalnych. W szklarniach, skąd pochodzą rośliny nagradzane na międzynarodowych wystawach, doświetla się je przez całą zimę i to nie marnymi świetlówkami, ale lampami o mocy 1000 lub 2000 wat. Nie do zrobienia w domu.

Natomiast wszyscy mamy nadal równe szanse w naszych kołach storczykowych - żeby tylko takie istniały! No ale to inny problem

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: beata
E-mail: prokopiuk@aster.pl
Data: wtorek, 9 marca 2004 20:48:45
szkoda że u nas (wielu) w blokach tak się nie da rzeczywiście ze światłem sama mam problemy - za mocno grzeje. Ale i tak się cieszę że chcą u mnie kwitnąć choć nie wszystkie .Dzięki za wyjaśnienie i pozdrawiam Beata .

ps.
forum jest boskie dzięki niemu wyłapałam parę błędów które nagminnie popełniałam nie zdając sobie z tego sprawy. Szczególnie dziękuję panu Jerzemu za wyrozumiałość i wiedzę oraz innym z których rad skorzystałam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl