Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Prośba trochę dziwna
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Grażyna
E-mail:  
Data: wtorek, 29 lipca 2008 14:04:47
Witam wszystkich

chciałabym się podpytać jakie macie sposoby na ukrywanie doniczek w orchidarium?
będę wdzięczna za każdą podpowiedź

pozdrawiam serdecznie
Grażyna

Autor: Aerides
E-mail:  
Data: wtorek, 29 lipca 2008 14:48:11
Doniczek lepiej w orchidarium nie używać, lepiej koszyczki i podkładki.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 29 lipca 2008 19:26:26
Lepiej nie używać osłonek. Korzenie się w nich kiszą. Zakładając że storczyk ma żyć latami, przesadzam go zaraz po kupnie do mojej doniczki. Są to niebrzydkie osłonki plastikowe kupione w zwykłym sklepie. ALE wypalam w nich nożem pionowe szpary, oraz dnie doniczki. Lepiej zbyt dużo niż zbyt mało. Drenaż z keramzytu jest oczywisty. W ten sposób zapewniam korzeniom dostęp powietrza lepszy niż w fabrycznych doniczkach.
A poza tym storczykarz patrzy na to co jest nad doniczką nie na całość. Marta

Autor: Adela Andrzejak
E-mail: adela17_94@o2.pl
Data: wtorek, 29 lipca 2008 23:21:41
pani Grażyno, ja mam ten sam problem mam orchidarium (100szer.x40głęb.85wys.) i na razie nie mam pomysłu żadnego jest ono zbudowane z płyty wiórowej, teraz wygląda w środku okropnie, chcę zrobić jakąś półkę dla miniaturek, wodospad oraz "zamaskować" doniczki, bo falków nie posadzę w koszyczku czy na pniu...

Autor: Dana
E-mail:  
Data: środa, 30 lipca 2008 06:20:42
Witam
Nie mam orchidarium a tylko parapety ,ale moje doniczki z storczykami stoją w łopiankach po truskawkach ,które zabajcowałam na kolor.
W środku koszyk ( łopiankę)wyłożyłam folią i zieloną gąbkę do kwiatów ,którą nawilżam. Na tym postawiłam doniczki z podstawkami.Wygłąda to całkiem dobrze.
Może są inne pomysły?

E-mail:  
Data: środa, 30 lipca 2008 07:07:19
To się nazywa ŁUBIANKA.

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: środa, 30 lipca 2008 10:16:35
Podoba mi się pomysł z łubianką, jest super! Bardzo fajnie też wyglądają takie wiklinowe koszyczki w kształcie woreczka, bez uchwytu. Widziałam ostatnio duży wybór w Brico Marche. Tylko nie wiem czy to wytrzyma wilgotność orchidarium.

E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 13:31:44
Wolała bym aby każdy podawał swój adres mailowy. Z zbieżności imion mogą wyniknąć sytuacje nie koniecznie przyjemne. Też Marta

Autor: Grażyna
E-mail:  
Data: czwartek, 31 lipca 2008 11:39:07
Dziękuję p. Monice - tylko ona odniosła się do mojej prośby, reszta z Państwa zrobiła tu małego off topa

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 2 sierpnia 2008 00:57:39
To były tylko łapanki... Ewentualnie łapówki (łupinki???)... A może łaskotki.
Kto by tam gadał o doniczkach...

Jerzy

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl