Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedilum -dlaczego nie ma nowych przyrostów?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Dana
E-mail:  
Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 06:44:51
Witam
Mam 3 sabotki hybrydy o marmurkowych liściach które od około roku zamiast nowych przyrostów wypuszczaja liscie na starych a miedzy nimi jakby korzenie powietrzne w postaci małych brodawek.Przez to ze nie mają nowych rozet to i nie kwitną. Podlewam raz na 7 dni mieszanką wody destylowanej i przegotowanej kranowej.Od 2 misięcy przestałam dodawać nawozu bo może było go za dużo ?
Prosze o radę i uwagi bo coś jest nie tak.
Pozdrawiam

Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 09:59:56
Z tak małego zdjęcia trudno coś wywnioskować. Skoro roślina próbuje tworzyć nowe korzenie, to te, które są w podłożu nie spełniają swego zadania. Poza tym Phaphiopedilum często wyrasta z doniczki. Wtedy korzenie przy szyjce korzeniowej są na powierzchni podłoża czego roślina b. nie lubi i nie kwitnie, a nawet tylko wegetuje. Jeśli korzenie są zbyt płytko należy je obłożyć sphagnum. A może tutaj zachodzi odwrotny powód braku kwiatów? Jak nawozu jest zbyt dużo należy doniczkę zanurzyć w wodzie zdemineralizowanej itp. Opisałam jak to robić w którejś z poprzednich odpowiedzi. Poza tym w niektórych rejonach kraju woda wodociągowa jest tak twarda że nawet w rożcieńczeniu nie nadaje się dla storczyków. Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl