Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Obsychający pęd od góry (phanaelopsis)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Basia1125
E-mail: basia1125@gazeta.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 17:52:06
Mam problem ze storczykami podczas upalów.
Myslę, że powodem jest to, że w ciągu dnia robi się bardzo duszno w mieszkaniu.
Najpierw zeschly mu delikatnie dwa kwiaty, które później opadly.
Za kilka dni znalazlam kolejne opadnięte kwiaty.
Wczoraj juz wszystkie kwiaty na jednym pędzie są zwiędnięte a pęd brązowieje od góry.
Co to jest?? I jak mam zatrzymać ten proces brązowienia/schnięcia(?) pędu??

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 19:06:21
Witaj cieplutko.Procesu usychania pedu nie zatrzymasz-tak to juz jest.Mozesz tylko obserwowac do ktorego miejsca uschnie.U moich storczykow jest roznie-jedne pedy wcale nie usychaja inne do polowy albo calkiem.
Uschniety ped obetniesz w miejcu konca schniecia.A pozniej czekaj na nowy-czego Ci zycze Pozdrawiam.

Data: niedziela, 27 lipca 2008 19:09:39
A myslisz, że one tak obsychają same z siebie czy prz to, że gorąco i duszno jest??
Dziś z drugim storczykiem zaczęlo dziać się to samo...
A dopiero co rozwinąl mu się nowy pąk

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 21:59:42
Basiu, tak to już jest! gorąco, mała wilgotność i kwiaty szybko opadają. U mnie w tej chwili szybciej zaczęły kwiaty więdnąć i przekwitać. Roślinki zdrowe więć jest O.K zakwitną ponownie a że trzeba trochę poczekać? nic nie trwa wiecznie.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 22:54:41
A ja myślę że coś jest nie tak. Moje storczyki wiszą w zachodnim oknie, w pokoju jest gorąco i tak jest od lat. Natomiast kwiaty jednego z phalaenopsis zaczęły opadać gdy w doniczce pojawił się węzławiec. Ukatrupiłam go TARCZNIKIEM i wszystko wróciło do normy. Może roślina głoduje, może ma zbyt sucho albo korzenie zgniły? Radzę przepłukać podłoże wstawiając doniczkę do większego garnka z wodą zdemineralizowaną. Doniczkę podnosi się i opuszcza a woda wtedy przemywa podłoże. Takie ćwiczenia proszę prowadzić 0,5 godz. Potem doniczkę postawić na talerz do całkowitego odcieknięcia wody i obejrzeć przez lupę jakie żywia wypłynęły wraz z wodą. Marta

Data: poniedziałek, 28 lipca 2008 12:47:09
No to wklejam zdjęcia:
Na ostatnim widać kwiatuszka,który rozwinąl się kilka dni temu

Autor: Agnieszka
E-mail: agnieszka.dobek@wp.pl
Data: niedziela, 3 sierpnia 2008 16:40:59
Witam!

Z mojego skromnego doświadczenia mogę zasugerować kupienie nawet niewielkiego elektronicznego nawilżacza powietrza. Do tych tańszych urządzań bez filtra trzeba niestety nalewać odwapnioną wodę, po przegotowaniu. Ja używam Boneco z wyłącznikiem czasowym w ciągu całego roku. Taki nawilżacz uruchamiany w pomieszczeniu codziennie na kilka godzin nawet z przerwami, naprawdę sprzyja wszystkim storczykom . Uważam nawet, że to klucz do pięknego i długiego kwitnienia, jeśli się nie dysponuje szklarenką. U mnie dzięki zwiększonej wilgotności otoczenia świetnie odregenerowują się wszystkie zabiedzone storczyki kupione z przeceny.

Pozdrawiam, Agnieszka

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl