Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy te korzenie są zdrowe?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 17:43:06
Witam!
Na wierzchu podłoża zauważyłam dzisiaj niepokojącą "pajęczynkę", która skusiła mnie do wyjęcia mojego Falenopsisa z doniczki. Robala żadnego nie znalazłam, ale zaniepokoił mnie stan korzeni. Wiem, że powinny być białe (jak sa suche), lub zielone po podlaniu (podlewany był on tydzień temu). Na zdjęciu wyglądają na brązowe, ale w rzeczywistości jest to kolor bardziej żółty.
Mam go od ponad miesiąca i nie podlewam go zbyt często (rzadziej niż raz na tydzień), a po przyniesieniu do domu, pierwszy raz był podlany po ok. 2 tygodniach. Przez ten czas, nawożony był tylko raz. Podłoże wydaje się być w porządku (załączam zdjęcie).
Ogólny stan określiłabym na bardzo dobry, nie ma żadnych plam, liście są zielone i jędrne. Bardzo proszę o radę, czy te korzenie są zdrowe i po prostu go przesuszyć, czy mam je odciąć?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Serdecznie pozdrawiam,
Monika

PS/ dodam jeszcze, że zdjęcie było robione po odcięciu kilku kawałków (nie całych) suchych i brzydkich korzeni.

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 18:26:28
Wygląda na to że zaczyna się proces gnilny. Bardzo często w sklepach podlewają bez umiaru, a potem po kupieniu zaczynają się problemy. Nauczona przykrymi doświadczeniami po kupieniu falka wyjmuję go i sprawdzam w czym był posadzony oraz stan korzeni. Zdarzało się że były tam gąbki albo inne gnijące świństwo. Ja bym podłoże lekko podsuszyła i posadziła go, a po pewnym czasie sprawdziła stan korzeni jeszcze raz.

Autor: mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: niedziela, 27 lipca 2008 19:10:31
Witaj.Ja rowniez od pewnego czasu po zakupie ogladam stan korzeni.I za kazdym razem wymagaja mojej interwencji.Obetnij wszystkie zgnile,zasyp weglem/ja uzwyam tego aptecznego/zmien podloze i nie podlewqaj ok 10 dni.Powinien wypuscic nowe.Powodzenia.

Data: wtorek, 29 lipca 2008 23:17:12
Witam!
Dziękuję za odpowiedzi
W tej chwili nie mam możliwości przesadzenia go (mieszkam w Irlandii i nie znalazłam odpowiedniego podłoża). Za tydzień lecę do Polski i zamówię je w OrchidSklepiku . Do tego czasu nie będę go podlewać (w sumie to będzie ok. 4 tygodni bez podlewania + 2 tygodnie wakacji).
Po powrocie jezcze raz zobaczę korzenie i wtedy go przesadzę.
Czy takie go potraktowanie będzie odpowiednie? Czy będzie to za długi okres czasu bez podlewania?
Może jakieś inne sugestie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Monika

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 13:42:35
6 tygodni bez podlewania ? Może kaktus to wytrzyma ale nie phalaenopsis! Marta

Autor: agnieszka
E-mail: kicia.aga@wp.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 22:47:01
ostatnio liscie u mojego Falenopsisa zrobily sie miekkie wyciagnelam go z doniczki i okazalo sie ze korzenie wygladaja tak jak u ciebie na zdjeciu nie wycielam wszystkich tylko czesc bo by nie zostal rzaden nie zasypywaolam niczym bo nie mialam przesadzilam do nowego podloza i czekam mam nadzieje ze uda sie uratowac dodam ze to byl kupiony i w takim stanie przynioslam go ze sklepu. pozdrawiam

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: środa, 30 lipca 2008 23:38:17
Ten problem ma chyba każdy kto hoduje falki. Kupując patrzymy na korzenie i wyglądają na pozór pięknie, cała doniczka pełna zielonych korzeni. Co z tego skoro po wyjęciu okazuje się że gniją od góry, a na dnie doniczki są jeszcze piękne zielone. Po miesiącu taka roślinka ginie albo w najlepszym wypadku nadaje się do intensywnej reanimacji. Swoją musisz po dwóch tygodniach nawilżyć, bo padnie. Takiej posuchy nie wytrzyma żaden storczyk.

Data: czwartek, 31 lipca 2008 09:46:10
Drogie Panie, bardzo dziękuję za rady! Przed urlopem go na pewno podleję
Teraz mam nauczkę na przyszłość i będę oglądać wszystkie korzenie
Serdecznie pozdrawiam!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl