Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  obcinanie liścia phalenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2 Żaby
E-mail:  
Data: sobota, 12 lipca 2008 11:52:31
Witam
od kilku miesięcy jeden z liści mojego storczyka choruje. W obawie przed zarażeniem całej kolekcji phalek został skazany na wygnanie do innego pokoju. Od jakiegoś czasu liść oprócz czarnych plam zaczął także żółknąć (dodam, że nie jest to dolny liść co wyjaśniałoby zasychanie) Zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze ten liść po prostu obciąć? A jeśli tak czy muszę miejsce obcięcia zasypać węglem lub innym preparatem chroniącym przed rozwojem drobnoustrojów w świeżej tkance?
dziękuję za radę i pozdrawiam

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 13 lipca 2008 21:57:43
Przed obcięciem proszę zamieścić jego zdjęcie. Marta

Autor: 2 Żaby
E-mail:  
Data: poniedziałek, 14 lipca 2008 22:09:51
Proszę uprzejmie. Nadmienię że żółknięcie postępuje bardzo szybko.

i jeszcze jedno

te czarne plamy były obecne od około pół roku, z ich powodu storczyk dostał eksmisję do sypialni. Nie naciekały były suche i się nie rozszerzały. Jedyne co to żółknięcie zaczęło się właśnie od końca liścia za tą czarną plamą.

Dziękuję za porady

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 15 lipca 2008 09:03:25
Napewno nie obcinać. Najprawdopodobniej u podstawy liścia wyrośnie korzeń i to było by powodem usychania. Ta czarna plama może pochodzić od poparzenia słonecznego. Liść niech sam odpadnie. Gdy sobie ściągnie soki przyjdzie nań odpowiednia pora. Marta

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: wtorek, 15 lipca 2008 12:41:24
ja też mialam coś takiego...Pozwoliłam uschnąc liściu mimo ,ze mnie bardzo korciło aby wyciać brzydala.Listek usechł,a roslinka rośnie dalej i ma sie bardzo dobrze..nowe liście są zdrowe i jędrne.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl