Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Przesuszone korzenie, brak liści - proszę o pomoc.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika
E-mail: monikagorna@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 10:05:32
Proszę o pomoc. Mój kwiatek pięknie sobie rósł, mam go około 2 lata, kwitł kilka razy i raczej nie było z nim problemów. Stoi on u mnie w pracy, wyjechałam na urlop i jak wróciłam zastałam go w strasznym stanie. Kwiat stoi na wschodnim oknie, ale były takie upały,że wydaj mi się że stał w zbyt dużym słońcu. Liście zżółkły i dziś odpadły, korzenie rosnące nad doniczką suche, wręcz zdrewniałe. Dziś zajrzałam do korzeni wewnątrz doniczki i zrobiłam kilka zdjęć(załączam je). Korzenie są ładne zielone, mięsiste ale prawie wszystkie w tym miejscu gdzie dochodzą do rośliny (nie wiem jak to opisać, nie znam części storczyka, trzeba się doedukować) i powinny ją zasilać są przesuszone.
Pomocy czy uda mi się jeszcze uratować tę roślinę, dodam jeszcze że ma 3 nowe poczki, wyglądające jeszcze całkiem zdrowo, a jeden pączek usechł.

E-mail: monikagorna@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 7 lipca 2008 10:10:48
Zdjęcia póżniej, najpierw muszę zmniejszyć pliki.

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:22:50

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:23:10

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:23:31

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:23:52

E-mail:  
Data: wtorek, 8 lipca 2008 08:24:28

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2008 10:29:33
Nikt nie odpowiada bo prawie połowa ludzi wyjechała na wakacje a poza tym temat był wręcz młotkowany. Proszę przeczytać pod hasłem REANIMACJA PHALAENOPSIS. Storczyk był zalany lub podlewany wodą o zbyt wysokiej mineralizacji lub nieodpowiedniej temperaturze. Słabe są szanse aby go uratować ale warto próbować bo to wymusza pogłębienia wiedzy. Czytać, czytać, czytać. Powodzenia. Marta

Autor: Beata
E-mail:  
Data: czwartek, 10 lipca 2008 10:37:55
Tak tak tak!!! Tak należy zrobić słoneczko!!!! Poczytaj , tu na forum mesz bardzo dużo wiadomości na ten temat.
Pozdr B

E-mail: monia0310@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2008 18:32:18
Dzieki, ale nie on nie jest zalany o tym to napisane jest faktycznie dużo, te korzenie nie zgniły, wszystkie z podłoża są zielone, te z wierzchu wyglądają jak drewno.
Ale nic Słoneczko pięknie dziękuje i poradzi sobie samo.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: czwartek, 10 lipca 2008 19:57:43
...a może za bardzo korzonki zostały przesuszone?Pisałas ,ze nie było Cie...Może nikt nie zwracal uwagi na to ,ze stoi w pełnym slońcu?Spróbuj posadzić go w nowe podloże i zacznij delikatnie zraszać woda deszczową...może to pomoże,postaw na wschodnie okno i zacieniaj jak slonko mocno przygrzeje.To dość dlugotrwały proces ,ale moze Ci sie uda...Wyrzucić zawsze zdążysz..Pozdrawiam serdecznie

E-mail: monia0310@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 10 lipca 2008 22:04:52
Mi też się tak zdaje, dzięki za cień nadzieii.
Pozdrawiam

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: sobota, 12 lipca 2008 00:20:48
Moim zdaniem został zalany stożek wzrostu - tak przynajmniej to wygląda na zdjęciach. Jedyna nadzieja jest tylko w tym, że roślina wypuści keiki na pędzie kwiatowym lub bazalne. Ale nie ma gwarancji, że tak się stanie. Jednak zdarza się, że falenopsisy pozbawione stożka wzrostu nie poddają się i wypuszczają keiki bazalne nawet po upływie 1-1,5 roku od utraty stożka.
Osobiście bardzo odradzałabym spryskiwanie - teraz raczej zaszkodzi niż pomoże. Wystarczy posadzić do zwykłego podłoża, traktować normalnie i czekać.

Pozdrawiam
Joanna

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl