Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Miękkie liście Mini Falków
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Monika D.
E-mail: monika19@tenbit.pl
Data: środa, 2 lipca 2008 21:58:21
Witam!
Mam problem z moimi dwoma Mini Falkami. Otóż mają bardzo miękie liście i wyglądają na wysuszone (chociaż nie są). Mam je od ok. roku i przez ten czas nie wypuściły nowych pędów kwiatowych (a stare im uschły), ale za to przybyły im po dwa nowe listki. Jeden z nich ma bardzo słaby system korzenny, ale cały czas rosną im stare i pojawiają się nowe korzenie. Podlewam je raz na 10-14 dni wodą z filtra Brita i nawożę raz na jakiś czas.
Zastanawiałam się nad przesadzeniem, ale nie wiem czy nie jest już za późno (w tym ze słabymi korzeniami podłoże jest dosyć rozłożone).
Na zdjęciu widoczny jest liść, który jest chyba najsłabszy, ale reszta wygląda tylko trochę lepiej.
Jeżeli podałam za mało informacji, proszę pytać, odpowiem z miłą chęcią
Naprawdę, bardzo proszę o pomoc, bo nie chcę ich później reanimować
Serdecznie pozdrawiam,
Monika

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 3 lipca 2008 07:13:54
Witam Pani Moniko!
Po zdjęciach widać,że nie jest tak źle z tym falenopsisem(nowy liść i nowy korzeń powietrzny)- podłoże jest nowe, dobrej jakości-także uważam, że nie ma sensu przesadzać rośliny,gdyż każde przesadzanie ją osłabia.Doradzałbym jedynie obcięcie starych("pustych")korzeni powietrznych - które tak naprawdę nie "przydadzą" się już orchidei - życzę powodzenia i pozdrawiam z Kielc!

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: czwartek, 3 lipca 2008 07:18:20
Dodam jeszcze,że te wiotkie liście prawdopodobnie są wynikiem braku ich "uwodnienia" na skutek obumarłych korzeni, ale ten nowy korzeń powietrzny jest sygnałem,że roślina wraca powoli do dobrego stanu i tylko teraz należy uzbroić się w cierpliwość i poczekać na jej piękne kwitnienie - pozdr. Jarek z Kielc.

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: czwartek, 3 lipca 2008 19:08:50
Moim zdaniem to wina wody z filtra Brita. Nie wierzę, że ten filtr usuwa z wody minerały. Proszę przejść na deszczówkę lub wodę destylowaną. Storczyk ma zasolone korzenie, stara się ratować wypuszczając nowe, ale te niedługo też się zasolą po użyciu złej wody. Podłoże trzeba wymienić, też jest na pewno w znacznym stopniu zasolone.

Data: czwartek, 3 lipca 2008 19:56:47
Witam!
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Pani Moniko, nie jestem pewna czy jest to wina filtra, ponieważ dłuższy czas (mam go prawie tak samo gługo jak te Mini) tą samá wodą jest podlewany równiez inny Falek i jest w doskonałej kondycji (pomijając fakt, że też nie chce kwitnąć ). A czy na stan tych liści może mieć wpływ fakt, że Falki stoją na telewizorze?

Pozdrawiam z deszczowej Irlandii

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: piątek, 4 lipca 2008 00:22:11
Trochę deszczu proszę dmuchnąć na południowy-wschód . Telewizor napewno im nie służy bo mają zbyt ciepło w korzenie, a poza tym zbyt suche powietrze opływa liście . Marta

E-mail:  
Data: piątek, 4 lipca 2008 11:19:18
Z tym filtrem jest to najbardziej prawdopodobny problem wg. mnie, widać zresztą na zdjęciu biały nalot na podłożu i zbrązowiałe korzenie powietrzne. Telewizor też nie jest dobry. Co do innego falka który rośnie dobrze, trzeba przypomnieć, że te wszystkie hybrydy to nie jest jednorodna grupa. One są bardzo genetycznie pomieszane i mają różne wymagania i nie każdy jest tak samo podatny na czynniki typu zasolenie. Często też jest tak, że ktoś ma miękką kranówkę i nią podlewa swoje storczyki i one ładnie rosną. Ale jakość kranówki może się zmienić a nikt z nas nie robi przecież regularnie badań. Wtedy nagle okazuje się, że storczyki zaczynają chorować, a my podejrzewamy wszystko oprócz wody. Niech pani spróbuje z tą deszczówką, to nic nie kosztuje, tylko trochę inwencji w ustawieniu pojemnika do jej zbierania.

Data: piątek, 4 lipca 2008 11:38:44
Bardzo dziękuję za porady! Falki już są stoją na oknie w sypialni i myślę, że tam im będzie lepiej, bo stoją na parapecie i będą miały ruch powietrza wokół siebie (w salonie mamy tylko drzwi balkonowe, więc nie sa za często otwierane, a tam okno można uchylić w każdej chwili). Po prostu chyba ktoś mnie musiał "kopnąć" w tyłek, żebym to zrobiła . Co do wody, to zmienię (w końcu nie jestem specjalistką od storczyków). Pani Moniko, to przesadzić je? Widziałam tutaj w kwiaciarni gotowy kompost, więc z tym nie będzie problemu.
Serdecznie pozdrawiam!

Autor: Mirka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: piątek, 4 lipca 2008 14:11:12
Ja mam pytanie-slyszalam ze mozna tez podlewac woda z akwarium.Czy to prawda?

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: piątek, 4 lipca 2008 16:34:28
A ja na pani miejscu powycinałbym wszystkie brązowe korzenie a miejsce ciec zasypał weglem drzewnym.Przy okazji wymiana podłoża,zmiana miejsca na bardziej zaciszne z mniejszym nasłonecznieniem.Opryski pod liscie przez około 7 dni,a potem - potoczne moczenie.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 5 lipca 2008 09:53:13
Nie w kompost tylko specjalne podłoże. Marta

Data: sobota, 5 lipca 2008 22:14:04
To znowu ja
No więc kupiłam specjalne podłoże do Storczyków ale...
Potrzebuję Waszej rady. Nie wydaje mi się, żeby było ono dobre. Jednym (i wydaje mi się że głównym) ze składników jest ziemia (widać i czuć po zapachu) z domieszką innych rzeczy. Zamieszczam zdjęcia jak to wygląda i bardzo proszę o radę, przesadzać do tego podłoża czy już zostawić w tym starym? Juz sama nie wiem co będzie dla nich lepsze
Pozdrawiam!

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: sobota, 5 lipca 2008 22:44:57
Nieciekawe jest to podłoże, bardziej nadaje sie do cymbidiów. Falki lepiej rosną w grubym, chociaż jak już kiedyś się przyznałam, gdy dostałam pierwszego falka szybko przesadzilam go do "porządnej ziemi" czyli dla roślin pokojowych. Rośnie w niej do dziś i jest bardzo dorodny. Wniosek: roślinki potrafią przystosować się do głupoty najgłupszego hodowcy. Nie naśladuj mojej głupoty. Postaraj się jeśli masz możliwość kupić coś lepszego, a w najgorszym wypadku ja bym tę ziemię przesiała dodała trochę węgla drzewnego keramzytu i kory.

Data: sobota, 5 lipca 2008 23:03:39
Bardzo dziękuję Pani Dano! Postaram się poszukać jeszcze coś lepszego, a jak nie znajdę to pomyślę :-)
Pozdrawiam!

E-mail:  
Data: niedziela, 6 lipca 2008 12:01:52
W Leroy Merlin można kupić podłoże z Orchidsklepiku (albo można zamówić przez internet). Mam z nim bardzo dobre doświadczenia, do falków polecam Orchidsklepik podłoże Extra grube. To dobre podłoże dla tych którzy lubią często podlewać

Autor: anna
E-mail:  
Data: niedziela, 6 lipca 2008 12:24:40
A ja kupilam podloze u tomaszewskiego w warszawie i dwa storczyki -falki,gdy otworzylam torbe wylecialo z niej mnostwo malutkich muszek . Calosc wyrzucilam ,nie wiem co to bylo i nawet nie chchcialm dociekac .Nie wiem wiec czy takie podloze nadawalo sie do uzytku .Balam sie ze nie. Takze obydwa storczyki zrzucily za kilka dni kwiaty a liscie zrobily sie prawie biale ,korzenie w wiekszosci do wyciecia .Tak zgubilam u tomaszewskiego prawie stowe !! Podrawiam

Data: niedziela, 6 lipca 2008 12:48:58
Pani Moniko, tylko że ja obecnie mieszkam w Irlandii No ale tak jak pisałam wczesniej, spróbuję poszukać.
Miłej niedzieli

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl