Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co się dzieje z tym storczykie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Maja
E-mail: mya-trn@wp.pl
Data: środa, 18 czerwca 2008 16:04:30
Proszę o poradę!
Storczyk ma ok. 2 lata, od początku podlewany jest wodą z filtra i nawożony 1/2 dawki nawozu do storczyków. Podlewam go po całkowitym wyschnięciu korzeni, być może zbyt rzadko? Kwitnie praktycznie non stop, martwią mnie jedynie jego zwiędnięte i poplamione liście. Stożek wzrostu jest bez zarzutu, ciągle wypuszcza nowe liście.
Storczyk stoi na oknie. Niestety okna w moim mieszkaniu mam tylko od południowej strony, jednak staram się osłaniać storczyka roletą w czasie najbardziej intensywnego słońca. Próbowałam go przenieść jakieś 1.5 metra od okna, ale od razu zaczął gubić kwiaty.
Od jakiegoś czasu podlewam storczyka nieco częściej (ok. raz w tygodniu).
Czy macie jakieś pomysły co robie źle?
Proszę tez o podpowiedz, czy te żółte liście obciąć czy pozostawic?
pozdrawiam.
Maja

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 19 czerwca 2008 08:29:45
Liści napewno nie obcinać. Jeżeli przy więdnących liściach z łodygi zaczynają wyrastać korzennie to wszystko idzie planowo. Podlewać trzeba 1 raz na tydzień, szczególnie w lecie. Marta

Autor: Emilia
E-mail:  
Data: czwartek, 19 czerwca 2008 15:11:45
Ze zdjęć widać,że plamy na liściach to najprawdopodobniej poparzenia słoneczne.1,5 m od okna to za dużo,wystarczy pół metra i powinno mu być najlepiej.No i przy letnich temperaturach może szybciej przesychać,proszę sprawdzić czy nie ma za długo sucho.Powodzenia

Autor: Maja
E-mail:  
Data: środa, 25 czerwca 2008 11:31:54
Dziękuje za rady

Autor: bryanka
E-mail: bryanka0@wp.pl
Data: środa, 25 czerwca 2008 13:46:37
Maju lisci nie obcinaj-stan
owia budulec dla reszty rosliny.Usuniesz je kiedy same odpadna.Pozdrawiam.

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: środa, 25 czerwca 2008 21:24:50
Mam identycznego storczyka i podobny problem, z tym że był w sklepie przelany i po kilku dniach wystapiły takie objawy. Odsunęłam w bardziej zacienione miejsce a liście zawijałam w papierowe ręczniki namoczone w wodzie z piwem. W ten sposób regenerował siły.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 09:02:56
Piwo do wewnąrz! A jak się przyzwyczai? Może podnieść koszty uprawy! Najprawdopodobniej podłapie chorobę grzybową. Marta

Autor: Dana
E-mail: kanarska@interia.pl
Data: czwartek, 26 czerwca 2008 21:37:11
A niech się nachleje, sama nie piję, bo organizm nie przyswaja procentów to im nie załuję! a co? niech sobie chłopaki uzywają. A powaznie: pomaga, dziś sprawdzałam , wyrastaja nowe liście a stare zdychają bardzo powoli, więc korzonki się odrodzą ,już ma 3 małe. Do wewnątrz to im daję sztuczne gówienka / jak mówi pani Joanna Chmielewska/, tzn. mlecz, skrzyp i pokrzywa zakiszona i rozcieńczona woda, a czasami substral do storczyków. Chyba z niezłym skutkiem bo pistacjowy Felek miał 2 pędy kwiatowe o niespotykanej długości 80 cm. Kto go widział to japkę rozdziawiał, niestety juz przekwitł a było na co patrzeć.

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 27 czerwca 2008 09:22:04
odnośnie piwa.....to wcale nie jest glupi pomysł...Moja mama przemywa piwem liście yukk i wszystkich innych zielonych lisci i powiem szczerze ,ze roslinki rosną jak oszalałe, piwo posdiada wiele witamin potrzebnych roslinom.nablyszcza liscie w naturalny sposob i jest sfermentowane co tez ma ponoć duży wplyw na wzrost....OBY NIE LAĆ W DONICZKĘ

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl