Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Keiki phalaenopsis
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta Uścieńska
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 16 czerwca 2008 11:58:18
Urosły mi dwa keiki na łodygach kwiatowych falenopsisa . Jeden z nich nawet kwitnie . Kwitnący ma jeden korzeń ale ten, który jeszcze nie kwitł, ma ich aż pięć . Pytanie mam takie: jakie długie mają być te korzonki? Wydaje mi się że to już pora na samodzielne życie . Oczywiście obetnę łodygę jak najbliżej rośliny matecznej aby sobie soki ściągał na dobry start. Czy odsadzonego malucha trzymać w wilgotności wyższej niż ta w której wzrósł ? Nie bardzo mi te keiki pasują ale wyrosły, to rozdam. Natomiast Dendrobium canaliculatum {wydaje mi się bardziej wartościowe} wytworzyło jeden keik który nie przyrasta. Czy jest sposób na przyspieszenie wzrostu? Marta

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 czerwca 2008 12:56:38
Marto..sa tu wątki o keikach z ktorych mozna sie dowiedziec sporo.Moje gratulacje..ja sie jeszcze keika nie doczekałam...Jakiego koloru jest storczyk,ktory wupuścil kekiki?

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: poniedziałek, 16 czerwca 2008 13:01:39
np tu http://orchidarium.pl/forum/read_thr.php?f=0&r=14011&pg=1 lub po prostu proszę wpisac w wyszukiwarce KEIKI

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: wtorek, 17 czerwca 2008 00:25:59
To falenopsis to zwykła sklepowa hybryda koloru żółtego, ostrego w drobne piegi amarantowe. Na starszych kwiatach piegi nieco bledną. W upał czasem pachnie miętą ale słabo. Marta P.s. czytałam o keikach ale chodziło mi o jakieś praktyczne porady. M.

Autor: Agawa
E-mail: apaf@poczta.onet.pl
Data: środa, 13 sierpnia 2008 15:30:46
Marta - czy Twoje keiki phalenopsisa poszukują "dobrych rąk" czy już rozdałaś. Coś by się w zamian znalazło , a strasznie podobają mi się żółte Phal.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl