Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Liście miękną i żółkną po przesadzeniu
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Hania
E-mail: hanka-13-93@tlen.pl
Data: środa, 11 czerwca 2008 19:27:15
Witam! Jestem miłośniczką falków. Na tym forum znalazłam się poraz pierwszy Proszę o pomoc w sprawie mojego falka. Otóż był to 2 letni, pięknie rosnący storczyk. Jednak zobaczyłam, że liście stają się wiotkie i przesadziłam go do własnej mieszanki przygotowanej z największą starannością. Po tygodniu podlałam go jak zwykle i 2 liście zżółky, a reszta zrobiła się wiotka. co robię źle? Czy za szybko podlałam? Jak mam więc podlewać po przesadzeniu? Dodam, że falek ma piękne kwiaty... Pomóżcie!

Autor: Asia
E-mail: asiawolczuk@op.pl
Data: środa, 11 czerwca 2008 19:45:11
hej, nie jestem specjalistka ale wydaje mi sie ze po pierwsze storczykow nie powinno sie przesadzc gdy kwitna, chyba ze korzenie byly zgnile..ale o tym nie wspominasz...a po drugie nie podlewa sie dopiero co przesadzonych storczykow ani nie nawozi tylko zamglawia liscie od dolu i ustawia na tacce z mokrym keramzytem zeby maksymalnie zwiekszyc wilgotnosc wokol nich...moze dlatego zolkna mu liscie...Asia

Autor: Asia
E-mail: asiawolczuk@op.pl
Data: środa, 11 czerwca 2008 19:47:06
przepraszam z te buzke smiejaca sie...niechcacy sie wcisnela. powodzenia w uprawie

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: czwartek, 12 czerwca 2008 08:01:50
Ja nie sądzę, że szybkość podlania ma tu jakiekolwiek znaczenie. Niepodlewanie przez jakiś czas ma tylko zapobiec dostawaniu się bakterii do tkanek w miejscach (ewentualnych) uszkodzeń lub przełamań korzeni, które dość często następują podczas przesadzania. Nawet gdyby to nastąpiło, zmiany nie bywają tak szybkie, jak Pani opisuje.

Wydaje mi się raczej, że to kontynuacja poprzednich objawów chorobowych, cokolwiek to jest. Nic Pani w sumie nie pisze o stanie korzeni, ale na oko to wygląda na jakąś systemową bakteriozę - być może na skutek wcześniejszego przelania. Mięknięcie liści raczej zawsze oznacza, że roślina nie pobiera wody - z takiego czy innego powodu.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Hania
E-mail: hanka-13-93@tlen.pl
Data: czwartek, 12 czerwca 2008 15:13:08
Dziękuję za państwa opinie, jednak nadal nie wiem co mam zrobić. opiszę jeszcze stan korzeni:
gdy wyciągnęłam falka z donicznki, miał część zdrowych korzeni jednak przeważały korzenie uschniętę. ci ciekawsze, z kawałka takiego uschniętego korzenia w głębi doniczki wyrastał zielony korzeń. Prócz kilku zielonych korzeni powietrznych roślina miała na górze dużo "uschniętych".
Ucięłam wszystkie suche korzenie i zostawiłam zielone - a było ich dość trochę. PO tygodniu podlałam wodą z nawozem. Ale już wcześniej liście zaczynały być wiotkie.
Proszę ! POmóżcie!

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: piątek, 13 czerwca 2008 11:57:18
..a może mial zbyt sucho przez dłuższy czas? i soki z liści zabra pęd kwiatowy?

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl