Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Krzyzowka: Phal Carmelas Pixie x Odcdm.Hansueli Isler co z tego wyrośnie?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 20:03:00
dzieńdobry czy ktoś wcześniej widzial krzyżówke Phal 'Carmela's Pixie' x Odcdm.Hansueli Isler? jestem własnie w stanie dojrzewania nasion w owocnikach za jakies pare miesiecy zamierzam je wsadzic do pozywki wraz z mikrozyna.Mam nadzieje ze coś z tego wyjdzie......
Jezeli ktos ma jakies wieksze doświadczenia w krzyzowaniu roslin prosze o porady albo odzew na gg: 9914985

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 20:31:43
A mozna zobaczyc ta torebke nasienna?

Patrząc na rodziców jest chyba niemożliwością żeby cokolwiek z tego wyszło, jesli jakimś cudem doszło do wytworzenia nasion, to będą one w 99.9999...% nieproduktywne. Przynajmniej taka jest moja opinia.

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 21:15:26
narazie mam problemy z apartaem który ladował w serwisie myśle że za 2-3tygodnie umieszcze fotki wtedy pewnie torebki troche znow dojrzeja.Kiedyś probowałem także krzyzyowac dendrobium emma gold z tym własnie Odcdm i wogole nie doszło do zawiązania torebki porostu tak jak posadziłem pyłkowiny na "słupie" to nie doszło do zawiązania.

Probowałem 3 dni temu odrtonie a wiec wsadzilem pyłkowiny Odcdm.Hansueli Isler do Phaleopsis ( ale to jakas mini hybryda nie znam pełnej nazwy) i znamie słupka sie zamkło bede informował o dlaszym przebiegu zdaje zobie sprawe ze do wytorzenia całego owocu to jakies 9miesyc do 2 lat ale zobaczymy pozyjemy.Pozdrawiam

E-mail:  
Data: piątek, 23 maja 2008 21:22:47
a co oznacza nieproduktywne( nie wyrosna z nich rosliny?)

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 23 maja 2008 22:15:05
Moim zdaniem nie ma opcji żeby zawiązała się torebka nasienna, o nasionach nie wspominając. To trochę tak jakby próbować krzyżować kota z muchą . Krzyżujemy tylko gatunki w obrębie rodzaju lub pokrewne a i to nie zawsze się udaje vide Paphiopedilum, Phragmipedium, Cypripedium.

pozdrawiam
Sandra

E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 13:43:44
a ja nadal podttrzymuje ze od 6 tygodniu tworzy sie torebka nasienna. mam 2 komuś doświadczonemu gdy dojrzeje moge wyslać

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: sobota, 24 maja 2008 19:13:27
Ja też uważam, że taka krzyżówka jest fizycznie niemożliwa.

Raczej sądziłbym, że torebka nasienna rozwija się na skutek samozapylenia niezależnego od innych czynności (albo będącego przypadkowym wynikiem tych czynności).

Więc odpowiadając na tytułowe pytanie - nic z tego nie wyrośnie, albo wyrośnie Phal Carmelas Pixie x self. Czyli szkoda zabawy w wysiewanie.

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 20:44:54
nie zostala zapłodniona self napewno bo sam zapyliłem jej słupek własnie pylkowina phal.ale ja poczekam nie chce uchodzic za jakiegos show mana. ale wiec co robiłem.pozdrawiam

E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 20:45:57
poztym jerzy to moje Odonto jest zapylone pyłkowina phal.

E-mail:  
Data: sobota, 24 maja 2008 20:55:38
Przepraszam że tak teraz spamuje.Ale z ostatniej chwili- Phal(mini którego zapyliłem pyłkowiną odcdm zrzuci mi kwiatek - nic z tego nie wyszlo - No trudno )

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl