Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  WIRUS na cattleyi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Mariola
E-mail: piechol3@op.pl
Data: czwartek, 22 maja 2008 15:37:25
Witam!

Czy ta cattleya ma wirusa? Jesli nie to co to moze byc?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Data: sobota, 24 maja 2008 13:38:25
Na prawde nikt nie chce pomoc?

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 28 maja 2008 09:05:23
Witam Pani Mariolo!
Wygląda to rzeczywiście na infekcję wirusową - myślę,że liście z największą ilością zmian warto odciąć(+dezynfekcja narzędzi tnących) i chyba ze względu na ryzyko przeniesienia tego wirusa na inne Pani rośliny(np. przez muszki - ziemiórki)- chyba dobrze by było pozbyć się tej katlei i na jej miejsce kupić nową.Można jeszcze "dać jej sznasę" i w przypadku np.cofania się niekorzystnych zmian - zostawić w kolekcji tę roślinę.Ja kiedyś kupiłem cambrię z licznymi zmianami wirusowymi(kupując zapatrzyłem się na kwiaty nie zwracając uwagi na liście)i dla dobra sprawy po zrobieniu zdjęć kwiatów - wyrzuciłem roślinę, ale szybko się pocieszyłem - kupując na jej miejsce nową orchideę - życzę powodzenia - Jarek z Kielc!

Data: sobota, 31 maja 2008 17:25:08
Dziękuję za diagnoze panie Jurku Myślałam, że juz nikt nie odpowie, niby tyle tu znawcow,a jak przyjdzie co do czego to nie ma nikogo do odpowiedzi. I to ma być forum? Wstyd.

Pozdrawiam Mariola

Autor: marysia
E-mail:  
Data: sobota, 31 maja 2008 18:19:36
Widzę, że po miesiącu to coś atakuje Ci kolejne kwiaty , to przykre. Ja bym dla pewności wszystkie je opryskała - tym czym się da - na wirusy, grzyby, itp. Powinno pomóc, przynajmniej trzeba spróbować. Powodzenia.

Data: sobota, 31 maja 2008 21:30:55
No niestety Ale cały czas walczę i 3/4 kolekcji ma sie juz znacznie lepiej, 1/3 sie leczy...

Pozdrawiam

Autor: arek
E-mail:  
Data: sobota, 31 maja 2008 22:22:57
Mariola te zmiany wyglądaja na grzyba, zaczyna się zmianą koloru, potem promieniście rozchodzi się naokoło i czernieje....

Autor: ilona
E-mail:  
Data: sobota, 31 maja 2008 23:07:18
http://www.doacs.state.fl.us/pi/enpp/pathology/pathcirc/pp330.pdf
a może jednak ?

Autor: arek
E-mail:  
Data: sobota, 31 maja 2008 23:17:34
być może, ale to nie wygląda na wodne zmiany.....

myle się?

Data: niedziela, 1 czerwca 2008 18:19:31
Witam!

Wodą ta cattleya w ogóle nie była traktowana. Mam teraz dwie opcje choroby. Zostawie i poczekam. Mam nadzieje Arku, ze tak jak piszesz to tylko grzyb. Co polecacie na opryskanie? Bo mam srodek Amistar, ale to jest raczej przeciw, a nie w trakcie trwania chroby.

Pozdrawiam Mariola

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl