Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co się dzieje z liściem falka.
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: J.Delmar
E-mail:  
Data: niedziela, 4 maja 2008 15:34:01
Mimo iż kwiatek jest regularnie podlewany co jakieś 12-14 dni i rośnie jak na drożdżach to ten listek wiotczeje( zamieszczony w zdjęciu) inne liscie sa zdrowe i raczej jędrne( falek był przeszadzany 2 tygodnie temu i dopiero jutro zostanie pierwszy raz od tego czasu podlany, zostały mu wyciete 3 korzonki które były w złym stanie, reszte zostawiłem, zraszam liscie od spodu mimo wszytsko wiotczenie postępuje.
Prosze o pomoc (może to przesuszenie)

Autor: Kash
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 maja 2008 09:17:23
Miałem podobną sytuację po usunięciu korzeni i przesadzeniu. Kilka liści zwiotczało i zżółkło, po czym odpadły. Dwa liście są zwiotczałe, ale nie żółkną i nie usychają. Teraz falek wypuszcza nowe.
Myślę, że roślina ratowała się substancjami odżywczymi zawartymi w liściach oraz zmieniła gospodarkę wodną w czasie tych 2 tygodni, a te pozostałe zwiotczenia, które już dalej nie postępują, sugerują, że nastąpiła aklimatyzacja do nowych warunków.

PS. To ten najbardziej dolny liść?

Autor: J.delmar
E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 maja 2008 10:34:21
niżej jest jeszcze jeden liść z prawej storny ale mniejszy i nie wiotczeje.
Pozatym zauważyłem ze mój falek poprostu rozwalił cała prawą storne liściową nowymi korzeniami inaczej rzecz biorąc wypuszcza nowe korzenie z prawej strony niszcząc przy tym wląsne liscie ( chodzi o połaczenie liscie -łodyga które pękło a z niej wychodza 3 nowe korzenie) moze dlatego liść jest uszkodzony i wiotczeje?

Autor: Kash
E-mail:  
Data: wtorek, 6 maja 2008 09:07:15
Zatem może właśnie to jest powodem wiotczenia liścia.
Pozdrawiam!

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: środa, 4 czerwca 2008 13:15:12
ja mam inny problem...mój falek wypuszcza coraz bardziej lancetowate liście.sa dlugie i wąskie,zupelnie przypominajace liście vandy.Był po reanimacji..myślałam ze wszystko oki skoro ma nowe zdrowe korzenie i kwitnie wtórnie,oraz wyposcił nowy pęd.Zasilany jest tak jak wszystkie moje falki.Liście nie dość ,ze są lancetowate,coraz mniejsze to jeszcze pękają po środku, w dodatku zrobił sie zielono fioletowy.Storczyk stoi z innymi pięcioma storczykami,ale tamte sa piękne zdrowe i lśniące...Jaka moze byc tego przyczyna?

Autor: Asia
E-mail: asiawolczuk@op.pl
Data: środa, 4 czerwca 2008 19:19:06
podobno jak liście sa długie to storczyk może ma za mało światła...

Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: środa, 4 czerwca 2008 19:35:55
Światła ma wystarczająco duzo..stoi na parapecie na wschodniej stronie..więc ma i cień i slońce.Inne storczyki stojące razem z tym sa zupełnie zdrowe,,zielone i lśniące

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl