Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  co sie dzieje z lisciem ? :
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: syl
E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:01:26
cos sie pojawilo na lisciu mojego storczyka. czy to cos niepokojacego ? :>

E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:03:14
to zdjecie robione pod swiatlo bo normalnie tego nie widac.

Autor: Kash
E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:28:30
Moim skromnym zdaniem to jest efekt uszkodzeń mechanicznych + infekcja grzybowa. Ewentualnie bakterioza (chociaż to wydaje się nieco mniej prawdopodobne) . Zalecane jest użycie bioseptu, ale jeśli się zasuszy i nie rozprzestrzenia to jest wszystko w porządku. Niższa wilgotność i rzadsze polewanie powinno dać efekty.

Napisz jaki to storczyk- łatwiej będzie zdiagnozować.

Pozdrawiam.

E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:30:42
dziekuje za odpowiedz. jest to zwykly phalaenopsis. jakies 10 dni temu to wygladalo tak:

E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:31:54
uszkodzenia mechaniczne raczej niemozliwe, ale i tak kamien z serca bo juz sie balam ze jakies robale :P

E-mail:  
Data: czwartek, 24 kwietnia 2008 23:41:18
kwiatek jest rzadko podlewany.(co okolo 10-14 dni) zraszany jest czasami od gory, bo byl lekko zasuszony jakis czas temu. (mial przerwe w podlewaniu 2-3 miesaice) ale ladnie doszedl do siebie tylko te plamy.

Autor: Renata
E-mail: renatasxw@wp.pl
Data: piątek, 25 kwietnia 2008 08:45:30
mam taki sam problem, na kilku moich falkach / stoją na jednym parapecie, ale nie obok siebie/ jakiś czas temu pojawiły się takie ślady. Gdy zobaczyłam je na pierwszym, ilość była dość spora, co sprowokowało mnie od obcięcia części liści "z kropkami". Od tego czasu nic się z nim nie dzieje, ale kropki pojawiły się na innych kwiatach i na szczęście nie zwiększa się ich ilość. Próbowałam znaleźć coś w internecie na ten temat, ale bez rezultatu. Mam nadzieję, że nie jest to nic groźnego i, że znajdzie się ktoś jeszcze, kto będzie w stanie powiedzieć co to jest.

Autor: sylwia
E-mail:  
Data: sobota, 26 kwietnia 2008 14:23:44
kupilam juz sobie biosept w orchidsklepiku. ale moze jescze ktos ma pojecie skad te plamy i jaka jest przyczyna

Data: wtorek, 29 kwietnia 2008 09:10:58
Szkoda, że wśród tylu znawców storczyków nie znalazł się nikt, kto z całą pewnością powie jaka jest przyczyna powstawania "kropek' na liściu i jak z tym postępować. Kiedyś na jakimś forum ten temat był juz poruszany i też nie było odpowiedzi, czyżby było to rzadkie zjawisko. Mam nadzieję, że nie jest to nic groźnego.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: wtorek, 29 kwietnia 2008 10:25:14
Bardzo proszę kliknąć łącze Szukaj u góry forum i wpisać (na przykład) hasło "kropki".

Tak, czy inaczej, pojedyncze kropki nie oznaczają żadnej groźnej choroby, a tylko miejscowe zmiany pochodzenia bakteryjnego lub grzybowego. Takie zmiany są nieodwracalne chociaż zwykle nie mają większego wpływu na ogólny stan rośliny, a rozprzestrzenianie trzeba zwalczać środkami chemicznymi lub np. Bioseptem.

Co do przyczyny tych zmian, zwykle nie sposób powiedzieć - to mogą być zadrapania mechaniczne, ugryzienia szkodników, ogniska zapalne na skutek nieodpowiednich warunków uprawy (np. osłabienia na skutek zbyt małej ilości światła, oparzeń na skutek zbyt dużej ilości światła itp.) lub nieodpowiednich zabiegów (np. spryskiwania itp.), a potencjalnie też inne powody. Sądzę, że w każdej kolekcji storczyków znajdują się rośliny z różnego rodzaju uszkodzeniami lub plamkami tego rodzaju i bardzo często nie wiemy dlaczego się zaczęły, ani dlaczego roślina wyzdrowiała lub padła.

Jerzy

Data: wtorek, 29 kwietnia 2008 18:06:29
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Autor: Iwona
E-mail: Yvonne.orlikowska@gmail.com
Data: niedziela, 31 stycznia 2021 14:01:55
Jest to grzyb, nie leczona roślina będzie chorować coraz dalej. Problem z wentylacją i gniciem korzeni. Taka jest odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl