Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ochrona biologiczna
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa Jóźwiak
E-mail: Ewka@hejstorczyki.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2008 08:20:10
Witam,
byłam wczoraj w Ogrodzie Botanicznym PAN w Powsinie.
Znalazłam tam ciekawostkę. W gąszczu roślinnym wisiały torebeczki, czasami otwarte pudełeczka. Spytałam i okazało się, że używają biologicznej ochrony, produktów firmy Koppert, http://www.koppert.com/Szkodniki.13873.0.html?&L=7

Mam pytanie. Może ktoś używał albo używa tych produktów w małych domowych szklarniach balkonowych? Czy jest to bezpieczne?

Pozdrawiam
ewka

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: info@orchidarium.pl
Data: poniedziałek, 14 kwietnia 2008 09:02:31
Hej,

Ja używałem (dwukrotnie) SPIDEX, czyli Dobroczynek szklarniowy (Phytoseiulus persimilis). Bezpieczne to jest, bo dobroczynki zwyczajnie giną (najpierw zjadając się nawzajem... ), gdy nie mają już co jeść, czyli po zjedzeniu wszystkich przędziorków. Poza tym są tak małe, że praktycznie ich nie widać.

Co do skuteczności, jest OK, to znaczy (z mojego doświadczenia) jest zbliżona do skuteczności oprysków. Żeby utrzymać równowagę, szczególnie gdy dostarcza się do domu/szklarni kolejne (potencjalnie zainfekowane) rośliny, trzeba dostarczać też kolejne partie dobroczynków. Nie jest to niestety tanie, ale rzeczywiście pozwala pominąć chemię i ustrzec się przed szkodliwymi dla roślin skutkami ich spryskiwania. Na pewno jest wygodniejsze, szczególnie w wypadku uprawiania kilkuset roślin, bo zamiast każdą dokładnie spryskiwać (na górnej i dolnej stronie liści itd.) wystarczy otworzyć pudełko z dobroczynkami.

Pozdrawiam,
Jerzy

Data: wtorek, 15 kwietnia 2008 12:41:22
Witaj Jerzy,

dzięki za odpowiedź. Kiedyś chyba ktoś o tym pisał, ale nie byłam pewna. Teraz wiem i są małe opakowania, spróbuję dobroczynka.

Pozdrawiam
ewka

ps
To kiedy pierwsza wystawa z Twoim udziałem?

Autor: Halina Roszkowska
E-mail:  
Data: wtorek, 15 kwietnia 2008 16:17:13
Ewo, kiedyś opowiadał o tym dokładniej Piotr Piesik, już nie pamiętam przy jakiej okazji, może na jakimś spotkaniu w Krakowie? Bardzo sobie chwalił tę metodę.
Mówił też, że jest to dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy mamy spore zagęszczenie roślin. Wtedy dobroczynki mogą sie swobodnie przemieszczać z rośliny na roślinę i są skuteczne.
Akurat do Twojego balkonu pasują

Pozdrawiam
Halina

Data: wtorek, 15 kwietnia 2008 16:39:58
Witaj,

zamówiłam dobroczynka i małą biedroneczkę która uwielbia to co i my lubimy najbardziej, wełnowca.

Dostanę materiały, wybór jest wielki. Swieży towar zawsze w czwartki do Polski przyjeżdza .

pozdrawiam
ewka

Autor: Halina Roszkowska
E-mail:  
Data: wtorek, 15 kwietnia 2008 16:57:23
No to zapowiada się pasjonujący makro-reportaż. Może nawet triller?

Autor: marek
E-mail: m.siwik@wp.pl
Data: środa, 16 kwietnia 2008 07:39:34
Ewo!!!! Ja poprosze Krótki Film O Zabijaniu przez te biedroneczki..... Koniecznie. To świństwo spać mi nie daje a teraz zeżera noge słonia która u matki na zime została

Autor: dorota sapuła
E-mail: mawi@mawi.pl
Data: środa, 13 stycznia 2010 15:22:38
Dzień Dobry,

Czy mogliby Państwo podpowiedzieć gdzie klient indywidualny może kupić dobroczynki szklarniowe?
Czy jest to możlwie przez internet?
pozdrawiam,
Dorota Sapuła

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl