Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  mala uwaga odnosnie galerii Polskie i Europejskie Syorczyki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: piątek, 23 stycznia 2004 10:43:02
Witam serdecznie!

Mam mala uwage - sprostowanie do Pani Tamary Florczak. Przegladalem wlasnie Pani piekne zdjecia. Rosliny, ktore Pani podaje jako "Orchis" nie naleza do rodzaju Orchis (Storczyk), tylko do rodzaju Dactylorhiza (Stoplamek). Sa to prawdopodobnie przedstawiciele gatunku Dactylorhiza maculata (Stoplamek plamisty). Ten drobny błąd w nazewnictwie mógł wynikać z tego, że dopiero kilkadziesiąt lat temu z rodzaju Orchis wydzielono rodzaj Dactylorhiza (rośliny o bulwach palczastych).
Pozdrawiam!

Jan Kucharzyk

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail: jerzy.dziedzic@orchidarium.pl
Data: sobota, 24 stycznia 2004 19:40:21
Ta nazwa to akurat moja wina. Pani Tamara prosiła mnie o zamieszczenie zdjęcia w celu znalezienia jej nazwy. Zdjęcie zamieściłem, ale zapomniałem zamieścić na forum prośby o pomoc w zidentyfikowaniu tego storczyka. Teraz będę mógł zmienić nazwę na prawidłową.

Pozdrawiam,
Jerzy

Autor: Tamara Florczak
E-mail: tamaflo@gazeta.pl
Data: sobota, 24 stycznia 2004 23:02:11
Przede wszystkim dziękuję Panu Jerzemu za to, że (jak przystało na dżentelmena) wziął całą winę na siebie, a Panu Janowi za pomoc w oznaczeniu znalezionego i sfotografowanego przeze mnie storczyka.
Nawiasem mówiąc kobieca intuicja (i posiadany leksykon przyrodniczy)podpowiadała mi, że jest to coś z rodzaju Dactylorhiza, ale nie byłam tego pewna w 100%...

Z drugiej strony z przykrością muszę stwierdzić, że rowy, które w czerwcu różowiły się od tych storczyków, już w sierpniu były prawie całkowicie zasypane - roboty drogowe...

Pozdrawiam
Tamara

Autor: Jan Kucharzyk
E-mail: janek@kabaty.2a.pl
Data: poniedziałek, 26 stycznia 2004 10:56:22
Bardzo się cieszę, że udało nam się oznaczyć tą roślinę. Wielka szkoda, że to stanowisko zostało zasypane!;-( ale niestey takie mamy Polskie realia...;-/ ale może, jeżeli ziemiazostała później odgarnięta, rośliny pojawią się w przyszłości?

Pozdrawiam!

Jan Kucharzyk

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl