Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  czarne kropki na liściach -(początkująca prosi o pomoc)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: jezzmam
E-mail: jezzmam@poczta.fm
Data: sobota, 15 marca 2008 22:17:19
Kupilam go (Phalaenopsis) dziś--kwiat zachwycil mnie kolorem i pięknymi zdrowymi pąkami, a w domu zobaczylam te kropki na 2 liściach.
Co to?? grzyb?? jeśli tak to jak to leczyć??

Data: niedziela, 16 marca 2008 18:45:28
OK,znalazlam wreszcie -to grzyb.Nabylam Boichikol i popryskalam.
Teraz pytanie jak często pryskać?? na opakowaniu pisze,że pryskać kilkakrotnie co 7-10dni.
Kiedy przestać pryskać?? Jak zniknął te kropeczki?? poszukam jutro jeszcze Bioseptu.
aaaa i wyjelam biedaka z doniczki,obcielam żóltobrązowe-przeźroczyste korzenie (zostalo z 5-6 korzenie bardzo zielonych)i wsadzilam do świeżutkiej kory śródziemnomorskiej pomieszanej z chipsami kokosowymi a na spód doniczki w której zrobilam dodatkowe dziurki(wypalane rozgrzaną śrubką )wrzucilam troche keramzytu. Nie podlalam,ale dalam do miseczki z keramzytem i wodą.
Co mogę jeszcze zrobić?? Piodlać (jeśli mogę) wodą z bioseptem??
Pozdrwiam

Autor: Ola
E-mail:  
Data: niedziela, 16 marca 2008 19:01:26
Kropki na peno nie znikną....jeśli środek zadziała to nie bedzi ich więcej. Dobrze jest po reanimacji zamoczyć roślinę w wodzie z biseptem i dopiero poźniej wsadzić do podłoża. Najważniesze to OBSERWOWAĆ roślinę i nie panikować za wczasu bo wcale nie wygląda to źle.
pozdrawiam

Data: niedziela, 16 marca 2008 22:50:52
Jak zdobędę jutro ten biosept to mogę odkopać mlodego i zamoczyć go i z powrotem do kory.Ale czy mu tym nie zaskodzę??
Tego pięknisia ratuję jak umiem

Autor: Ola
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 marca 2008 11:23:29
Tego proszę zostawić w spokoju jedynie poryskać bioseptem. Moja rada to na przyszłość...Pozdrawiam

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl