Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  reanimacja
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: magdalena
E-mail:  
Data: poniedziałek, 10 marca 2008 08:20:08
witam
mam phaleanopsis ma piekne zdrowe liscie i zero korzeni!wszystkie musialam obciac bo byle zgnile.posadzilam go zgodnie z instrukcja.po jednym dniu przebywania w keramzycie pojawila sie plesn!czy powinnam wyciagnac biedaka?moze czyms go popsikac?

aha tak przy okazji

czy mozna storczyka do reanimacji trzymac w mini szklarence?tak bez doniczki i podloza?

pozdrawiam

Autor: Edyta Sąk
E-mail:  
Data: wtorek, 11 marca 2008 10:40:28
Po jednym dniu w samym keramzycie - pleśń? Czy napewno? Coś to za prędko! Wrzuć zdjęcia.

E-mail:  
Data: wtorek, 11 marca 2008 11:14:11
niestety nie moge zrobic zdjec!dostalam tego storczyka totalnie zalanego z rojem robaków!wyjęłam go z kory ,powycinalam chore korzenie!musialam wyciac wszystkie!zasypalam rany weglemi umiescilam biedaka w keramzycie.na nastepny dzien pod wieczor zajrzalam do niego i....ta czesc ktora byla w keramzycie pokryta byla nalotem!wygladala jak plesn!!!nie czekajac na odp wyciagnełam roslinke zkeramzytu popsikalam bioseptem i posadzilam do swiezego keramzytu!
jak narazie nic sie nie dzieje zlegonie wiem czy to moze miec jakis zwiazek ale pierwszy raz byl posadzony w zakwaszanym keramzycie(przygotowanym zgodnie z instrukcja).teraz jest w niezakwaszanym .

pozdrawiam

Autor: Edyta Sąk
E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 06:26:44
Trudno mi powiedzieć - nie zakwaszam keramzytu, ale może nie został potem odpowiednio przepłukany wrzątkiem i jakieś substancje osadziły nie na storczyku?

E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 07:59:32
wszystko z keramzytem zrobilam tak jak pisalo na forumno nic dziekuje za odpowiedz

aha a co pani mysli o wstawieniu storczyka do mini szklarenki ?mozna go wyjac z keramzytu i wlozyc tak luzem?

Autor: Ewa Sąk
E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 13:33:13
Teoretycznie - niby tak, ale praktycznie to bym się obawiała, w szklarence musi być naprawdę wysoka wilgotność! Podobno sprawdza sie ta metod, jeżeli storcyk leży na plastykowej kratce, a nizej jest nalana woda, oczywiście nie dotykająca storczyka. Sama tego nie próbowałam.

Autor: arek
E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 13:37:01
a ja bym sie nie obawiał, i nie przesadzał z wilgotnością, wcale tak dużo wilgoci phalaenopsis nie potgrzebuje

E-mail:  
Data: środa, 12 marca 2008 13:53:44
to ja mam w takim razie jeszcze dwa pytanka
1.czy podniesc temperaturew szklarence?jest w niej grzalka .

zamontowalam w jednym z wlotow powietrza malutki wiatraczek komputerowy z procesora .
2.wlaczac go czy uchylanie wywietrznikow wystarczy?jakiejs strasznej wichury to ten wiatraczek nie robi a zawsze to jakis ruch powietrza

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl