Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Harrogate Orchid Society Annual Show 2008
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 5 marca 2008 01:21:20
Tak pozazdrościłem wystawy w Warszawie no i znalazłem w podobnym terminie jedną niedaleko mnie. Okazało się znów, że była to wystawa kilku kół a nawet przedstawiciele klanu Rolke zawitali Tak czy inaczej fotek z Warszawy nie widzę a chyba wystawa była udana? W międzyczasie pokażę co ja widzaiłem tutaj.

Aerangis luteoalba var. rhodosticta

Aerides lawrenciae

Barlia robertiana

Calanthe Sevenoaks?

Catasetum hookeri x Orchidglade (pileatum x expansum)

Cattleya warscewiczii

Clowesia Grace Dunn (warscewiczii x rosea)

Clowessia Grace Dunn x Mormodes badia 'Fire Dance'

Coelogyne elata

Coelogyne Fritz Henckell (mooreana x becarrii)

Coelogyne mooreana 'Beauchief'

Dendrobium amethystoglossum - to było prawdziwe drzewo dendrobiowe

Dendrobium heterocarpum

Dendrobium mohlianum - mała piękność

Dendrobium obtusisepalum - to świetne dendrobium z niemal płaskimi kwiatami napewno wzbudziło wiele zachwytów.

Dendrobium polysema

Dendrobium spectabile - ciekawe kiedy moje tak będzie wyglądać - może za pare lat heh.

Gomada Admaste x Oncidium enderianum - całkiem fajny nowy gatunek, ale jakoś nie skusiułem się.

Laelia anceps alba

Laelia flava

Lepanthopsis acuminata - kilka kłosów z milimetrowymi kwiatkami - coś dla Agi i Grażyny

Lycaste Jason - macrobulbon x lasioglossa

Lycaste

Mormodes luxata? chyba bo fiszka wskazywała coś innego, ale napewno była błędna.

Paphiopedilum Dollgoldii - armeniacum x rothschildianum

Paphiopedilum Lady Isabel - stonei x rotschildianum - przepiękna roślina również na trzecim foto.

Paphiopedilum sukhakuli

Paphiopedlim bullenianum syn. amabile - nazwa nie pewna potrzeba potwierdzenia!

Pleione humilis - cieszyło się całkiem sporym powodzeniem w cenie chyba 7 GBP za bulwke z pąkiem

Pleione hybryda

To nie miało fiszki bardzo tycie kwiatki chyba jakiś Pleurothalis?

znalazła sie i pokaźna kępa australijskiego gruntowca - Pterostylis pedunculata

Raz jeszcze - na żywo wygląda naprawdę dużo lepiej niż na fotkach.

bardzo obficie kwitnąca - Restrepia striata

SLC Dancing Daffodil

Było też kilka różnych Sophronitis tutaj cernua

Sophronitis cocinea

Jedna z moich ulubionych roślin z tej wystawy - Telipogon intis- musze jakiegoś Telipogona kiedys zdobyć.

Na koniec vandowate coś

Jeśli ktoś by czuł niedosyt to zapraszam do obejrzenie pozostałych fotek:
http://www.flickr.com/photos/54255865@N00/sets/72157604036502034/

Pozdrawiam

Piotr Markiewicz

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: środa, 5 marca 2008 07:36:49
Wielkie dzięki Panie Piotrze za tę prezentację!Myślę, że rozbudzi ona apetyty na zbliżające się wystawy w Polsce - pozdr.serdecznie z Kielc.

Autor: anka
E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 08:02:03
Panie Jarku no chyba raczej kiermaszy nie wystaw, bo szumnie nazywane polskie wystawy przy tej wystawie kilku kół wypadają bardzo blado. Ustalmy jedno to są kiermasze, gdzie sprzedający zarabiają (bo nie powie mi nikt że te kiermasze są adresowane do pasjonatów storczyków).
Dobrze ze granice są otwarte i można podróżować po Europie bez zbędnych formalności.

Autor: Jerzy Dziedzic
E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 08:38:48
Do Pani Anki,

Moim zdaniem, mamy takie wystawy, na jakie zasługujemy. Jak będziemy mieć ogólnokrajowe towarzystwo z KILKUDZIESIĘCIOMA TYSIĄCAMI członków jak w UK lub w Niemczech, to i wystawy będą jak w UK i w Niemczech...

A ci krwiożerczy kapitaliści to rzeczywiście tragedia... W przeciwieństwie do reszty świata, my prawdziwi komuniści z Polski na pewno nie potrzebujemy tych wyzyskiwaczy!!! Pozbądźmy się ich i SAMI zróbmy wystawę... Może Pani Anka na ochotnika... Zapraszam...

Pozdrawiam,
Jerzy

E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: środa, 5 marca 2008 11:42:50
Ja tam tésknie do naszych polskich wystaw, jednak towarzystwo bardziej znajome, a i atmosfera nie rzadko lepsza. W UK moze i wiecej tych roslin, ale bez przesady - wiekszosc mozna zobaczyc i u nas. Poza tym zauwazylem jeden duzy minus w UK rosliny czesto maja zle nazwy, i drugie show bez Bulbophyllum Oczywiscie sprzedasz tez byla i na tej wystawie, sam wrocilem z 6 roslinami I nie chchialbym zeby ten watek sluzyl do jakiegos porownywania, a jedynie pokazania piekna tych roslin.

Pozdrawiam

Piotr

Autor: Agnieszka Chmara
E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 15:37:47
Piotrek
lepanthopsis faktycznie intrygujący , dendrobia mnie nie ruszają i nic na to nie poradzę, ale pleione muszę przyznać urokliwe nam pokazałeś. Przecudna restrepia też sie trafiła i sophronitysy i dla Witka D. ustrzeliłeś fajnego "australijczyka". Dla każdego coś miłego. A zdjęcia z Warszawy są na innym forum

pozdrawiam i nieco zazdroszczę
aga

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: środa, 5 marca 2008 19:56:32
Australijczyk jak to australijczyk, akurat ten rodzaj mnie nie fascynuje, ale Barlia robertiana niczego sobie....

W.

E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 22:39:04
...właśnie dlatego znając nieco upodobania Witków "gruntowców" zaznaczyłam że to tego Witka D. a nie H. zainteresuje
Bo ten D. australijczykami się chyba trochę interesuje.

pozdrawiam

Data: czwartek, 6 marca 2008 05:49:12
a to ja przepraszam...

W.

Data: czwartek, 6 marca 2008 05:53:03
a w ramach zadośćuczynienie pokażę własnego Pterostylis curta

W.

E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2008 06:31:48
...
bardzo interesujący kwiat i bardzo ładne zdjęcie
Jednak zdecydowanie bardziej wolę pokazanego ostatnio Ophrysa, to dopiero jest klasa

pozdrawiam serdecznie

E-mail: piotrmark@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 13 marca 2008 22:26:19
Właśnie odkryłem, że kolejna roślina była źle podpisana jest to Aerides lawrenciae, który najprawdopodobniej jest Aerides multiflora syn godefroyanum...

Pozdrawiam

Autor: Jurek Błaszczyk
E-mail: jurekbe@poczta.fm
Data: czwartek, 13 marca 2008 23:08:41
To dodam, że szczególnie w kraju RBG Kew, to Coelogyne elata winna być podpisana Coelogyne stricta
Pzdr Jurek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl