Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Czy te liście mają normalny kolor?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Pola
E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 12:40:07
Dostałam na urodziny phalaenopsisa i tak się zastanawiam czy z nim wszystko ok. Kwiaty są ładne, ale zaniepokoiły mnie liście. Czy nie są one za żółte? Ogłądałam wiele storczyków na galerii i zauważyłam że są one ciemne,a u mnie jasne.Czy to normalne?
Załączam zdjęcia:

E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 12:45:47
I jeszcze jedno.
Jeden liść był troszkę "sfatygowany"i nie ładnie to wyglądało,to go oderwałam. Ale zuważyłam że te następne u podsawy też są jakieś dziwne. Bardzo Państwa proszę o porady co mam zrobić.

Autor: Ola
E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 18:41:41
Musze zmartwić na moje oko to bakterioza i to bardzo zaawansowana- więc podejrzewam, że rośliny nie da się uratować.

E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 19:01:17
Pani Olu to mnie pani naprawdę zmartwiła Naprawdę nic się z ty nie da zrobić? Skąd sie bierze bakterioza?

E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: środa, 5 marca 2008 16:48:27
Jeśli ten Phalaenopsis był kupion w supermarkecie to najprawdopodobniej tam został zalany. Co mogę poradzić - proszę odciąć pęd kwiatowy, wyjąć roślinę z doniczki, pousuwać wszystkie puste lub chore korzenie, zastosować środek bakteriobójczy (Np. Miedzian 2g/1 l + 2ml/1l ludwika). Roślinę umieścić w suchym podłożu najlepiej kora i nie podlewać przez kilka dni ( nie zraszać). Nie jestem jednak pewna czy to jest bakterioza i mam do pani pytanie czy te plamy są mokre i nieprzyjemnie pachną i czy te " plamy" są miękkie?

E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 16:59:49
Polecam Pani stronę http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=6 tam znajdują się zdjęcia chorób i szkodników występujących na storczykach.

E-mail:  
Data: środa, 5 marca 2008 19:04:36
Pani Olu, zajrzałam na tą stronkę co mi Pani poleciła i widzę że to jest najprawdopodobniej plamistość liści. Na jednym z czterech liści zauważyłam jaśniejsze(zielokawe) przebarwienie króre kształtem może przypominać kleks.Plamy nie są miękkie ani mokre, są tak jakby troszkę zapadnięte(ale minimalnie) w liściu.

E-mail:  
Data: czwartek, 6 marca 2008 13:20:28
To w takim razie proponuję zastosować środki grzybobójcze np. Rovlar Flo + proplant (1.5 ml + 1.5 ml na 1 litr wody + 2 ml ludwika na 1 l wody).
życzę powodzenia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl