Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Cattleya- przesadzać czy nie???
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Beata
E-mail: jaqub99@poczta.onet.pl
Data: środa, 27 lutego 2008 19:11:39
Witam ponownie!! Szanowni wielbiciele storczyków pomogliści mi bardzo, więc i tym razem proszę o rozwianie wątpliwości. Mamy (razem z synem -Kuba lat 8) cattley'ę dostał ją na Gwiazdkę, kwitła ślicznie żółciutko, ale wygląda że chyba należy jej się przeprowadzka do nowej doniczki i podłoża. Z tego co wyczytałam wyaje mi się że tak ponieważ nowy przyrost wychodzi poza doniczką.
Zaraz wklejam zdjęcia.

Data: środa, 27 lutego 2008 19:13:12
I jeszcze kilka dla lepszego widoku całości.

Data: środa, 27 lutego 2008 19:20:52
Aha i jeszcze jedno: jedną bulwę usunęłam ponieważ wyraźnie chorowała (czerniała i była miękka), odcięłam poniżej chorej tkanki i posypałam węglem - miałam taki leczniczy z kapsułki - wydaje się że zadziałało ponieważ teraz trzyma się dobrze.
Już teraz dziękuję za wszelkie porady.
Z poważaniem B

Data: niedziela, 2 marca 2008 15:49:55
Hmm, czy to milczenie oznacza,ze pytanie jest.... od czapy??
Na ewentualne usprawiedliwienie dodam ze wyczytalam co sie dalo na forum i poza nim ale takiej jasnej odpowiedzi brak...

Autor: magdam
E-mail: magdacho@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 2 marca 2008 18:41:06
Niestety, nie mam doświadczenia w uprawie Cattleyi, ale pewnie przesadziłabym i zrobiłabym porządek z korzeniami- jest ich strasznie dużo. Właśnie, proszę mi napisać jak Pani ją podlewa, że ma tak dużo korzeni?
Pozdrawiam

Data: poniedziałek, 3 marca 2008 00:08:53
Taka juz byla biedulka z tymi korzeniami, ale kwitla to dalam jej spokoj. Podlewam zgodnie z instrukcjami dla storczykow - czyli metoda "namaczania" w deszczowce.
W ksiazce wyczytalam ze najlepiej kiedy wypusci mlode korzonki a ja tu korzonkow nie widze, jest wyraznie tylko mlody ped. I teraz bije sie z myslami przesadzac czy jeszcze poczekac??

o wlasnie w tej ksiazce tak czytalam
Napisalam tez do kogos kto ma strone o storczykach a glownie cattleye ale juz tydzien mija a odpowiedzi brak..

Autor: Jarek Sułek
E-mail: motylik@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 08:46:07
Myślę, że roślinę warto już przesadzić(dodatkowo ze względu na rozpoczynającą się wiosnę), "puste" i martwe korzonki trzeba odciąć, pamiętając o odkażeniu noża lub nożyczek.Najlepszym podłożem dla katlei jest kora(ja stosuję znakomitą korę śródziemnomorską od Pana Manuela).Po przesadzeniu proszę nie podlewać rośliny ok. 7 dni.Sadząc katleje, trzeba pamiętać o ich poziomym rozrastaniu się, dlatego najwięcej miejsca w doniczce trzeba zostawić dla nowych przyrostów.Przy podlewaniu trzeba uważać, żeby nie zalewać nowych przyrostów - życzę powodzenia!- Jarek Sułek z Kielc.

Autor: ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: poniedziałek, 3 marca 2008 11:46:45
Jeśli chodzi o cattleye to należy roślinę oczyśćić tzn. wsztstkie puste lub chore korzenie usunąć, najstarsze lub chore pseudobulwy (te bez liśći) też usunąć. Następnie rośline zamoczyć w wodzie z bioseptem (1ml/1l wody) i co najważniejsze posadzić roślinę tak aby najmłodszy przyrost znalazł się na środku doniczki!Sadzimy w korę i nie podlewamy!!! tylko zraszamy rośinę dopóki młode korzenie nie wrosnął w podłoże(młodych korzeni absolutnie nie zraszać ponieważ zgniją). Jeśli roślina zacznie się zbytnio odwadniać można ją podlać -ale tylko w takiej sytuacji.
pozdrawiam

Data: wtorek, 4 marca 2008 15:35:07
Ufffffffffffff!! Dziekuje za odpowiedzi Juz mi lepiej. Przeczytalam dokladnie rady i tak : podloze juz jest zamowione u p.Manuela. Odbiore na wystawie w Łodzi, wtedy przesadze i bede cierpliwie czekac.
Taaak storczyki to niewatpliwie "sport" dla cierpliwych
Aha i jeszcze jedno pytanie: Juz teraz wiem ze nie podlac po posadzeniu - to jasne, zapamietalam; ale czy to podloze to przed sadzeniem zwilzyc?? namoczyc?? czy takie suche z paczki zostawic??
z powazaniem Beata i Kuba.

Autor: Ola
E-mail:  
Data: wtorek, 4 marca 2008 18:35:29
Tak, nalezy pożądnie namoczyć korę.

Data: wtorek, 4 marca 2008 19:44:41
Dzieki
po wystawie zdam raport z przesadzania.. B