Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co to jest i jak to leczyć??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: 2 Żaby
E-mail: feelnofear@wp.pl
Data: środa, 20 lutego 2008 11:29:42
Mam pytanko odnośnie moich 2 storczyków.

Pierwszy z IKEI ładnie kwitł, i wszystko byłoby ok gdyby po pewnym czasie nie pojawiło mu się coś na liściach. Przedsięwzięte kroki: kwarantanna i lekkie przesuszenie. Obecnie storczyk nadal na kwarantannie ale zmiany na liściach jakby się zasuszyły. Brak nowych liści, stare normalnie rosną i funkcjonują. No i zdjątka:

No i druga bidula. Z NETTO, coś jak biedronka. Falek mniejszy pokrój kwiatów i wysokość łodygi. Normalna wegetacja i podlewanie. Kwitnienie w normie wsio ok. Do momentu jak się pojawiło to:

Plamka którą widać jest jakby śliska, tzn nie jest to tylko odcień ale po prostu z tego miejsca coś wycieka

Prosiłbym kogoś o poradę jeśli można

Autor: Łukasz Musiałek
E-mail: 999lukasz@interia.pl
Data: czwartek, 21 lutego 2008 01:12:45
Witam
Co do IKEA to nie wiem skąd oni biorą storczyki ale ile bym ich nie zakupił(było tego kilka) za każdym razem po jakimś czasie (stosunkowo niedługim) pojawiały się dziwne czarne kropki, plamy i narośla na liściach. Nie mam pojęcia co to może być ale dla świątego spokoju rośliny niszczyłem. zostawiłem jednego Phalaenopsis'a przy czym obciąłem mu liść z plamami . teraz wypuszcza nowy . poczekam i zobaczę czy się powtórzą czy nie

Co do Pieska z koszykiem (symbol NETTO) to śmiem twierdzić że to niestety zgnilizna i podejrzewam że los rośliny jest już przesądzony
pozdrawiam
Łukasz

Autor: 2 Żaby
E-mail: feelnofear@wp.pl
Data: czwartek, 21 lutego 2008 23:08:45
No to się zmartwiłem a to z powodu że wszystkie storczyki nawadniam po kolei w tym samym naczyniu mogło się zdarzyć że coś zakaziłem mocząs to po tym feralnym storczyku (mam niestety dwa typy z racji wielkości naczynia i doniczek i nie podoba mi się to )

I teraz pytanie czy wystarczy jak zastosuję biosept (znalazłem gdzieś że na zgniliznę może być) czy podać coś jeszcze ??

Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: piątek, 22 lutego 2008 22:11:39
Cześć!
Jeśli chodzi o Phala z napisem NETTO jest to zgnilizna i jak na moje oko to zbyt rozległa żeby mu można było pomóc ( jeśli masz ochotę spróbować to radzę Miedzian najlepszy na bakteriozy). Co do pierwszego zdjęcia to najprawdopodobniej jest to też baterioza. Moja rada to znów Miedzian i dokładna obserwacja!
Pozdrawiam
Ola

Autor: Ola
E-mail: rafal.cichy.wp@wp.pl
Data: piątek, 22 lutego 2008 22:22:26
Acha!!
Jeśli chodzi o tego pierwszego Phala to może być także plamistość liści storczyków. Najważniejsze jest żeby trochę ograniczyć podlewanie i aby woda zdążyła wyschnąć przed wieczorem. Można też po zabiegu usunąć zainfekowne liście sterylnym narzędziem.
Ola

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl