Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  PORA NA STORCZYKI(kiedy najlepiej kupować)
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: PESTKA@
E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 11:24:58
Mam pytanie...no może troche glupie ,ale kiedy przychodzi najlepszy czas na storczyki?Chodzi mi o kupno w sklepach nowych slicznych i zdrowych ezgemplarzy,kiedy mozna wybierac do woli w kolorach i gatunkach? Wiem ,ze w sprzedazy są przez caly rok,ale nie często idzie trafic storczyka mocnego dorodnego w zimie..jakoś tak wygladają sztucznie...Kiedy jest ten czas w ktorym mozemy sobie spokojnie pofolgowac i zakupic za niemała często sumkę wymarzonego kwiatka z jak najmniejszym ryzykiem i czy są firmy jak najbardziej sprawdzone przez WAS Pozdrawiam serdecznie.

Autor: ania
E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 12:09:04

bardziej bzdurnego pytania nie czytałam, gdybys troche choć znała sie na storczykach to bys nie zadawała takich pytań, poczytaj troche PESTKO

Autor: Anna
E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 17:23:43
Takie pytania zdają laicy w temacie!!!!!

E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 17:26:56
No moze pytanie bzdurne,ale jak sie pochodzi po kwiaciarniach i pooglada egzemplarze to czasem żal wywalic 50 zł w błoto.A poza tym Aniu ja nie twierdze ,ze sie na storzcykach znam,a wrecz przeciwnie i caly czas ucze sie na błedach,które polegaja na tym ,ze kupuje storczyka pod wplywem chwili i fascynacji w sklepie,a potem sie okazuje ,ze wcale taki piekny okaz z niego nie jest na jakiego wygladał.Dlatego zadałam pytanie czy jest ,,czas na storczyki,,kiedy można trafic na najbardziej silne egzemplarze....

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: środa, 20 lutego 2008 17:54:26

Witam,

Panie ania i Anna.......... fe, to nieładnie tak odpowiadać . Przecież nie ma głupich pytań, są tylko glupie odpowiedzi . Wszyscy uczymy się, najlepiej jak na własnych błędach , ale trzeba też dostrzec chęć pobierania nauk od innych i nie należy takiej osoby zniechęcać. Czy Panie od razu wszystko wiedziały co i jak??? Wątpię... ja po kilku latach uprawiania storczyków śmiem powiedzieć, że mam o nich jakieś bardzo blade pojęcie...

Pestko, zasadniczo kupować można o dowolnej porze roku, o ile są to dorosłe rośliny, a nie pochodzące z podziału. Takie z podziału najlepiej kupować wosną, kiedy widać że roślina jest żywotna i puszcza nowe korzenie, bo wtedy najszybciej się zaaklimatyzuje i najłatwiej przeżyje stress związany ze zmianą warunków.

Ale przede wszystkim, i o każdej porze roku, trzeba dobrze oglądać co się kupuje. Proszę przeczytać to co napisano w jednym z problemów FAQ ( http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_4.php ).

Pozdrawiam,
Grażyna

E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 18:58:45
Dziekuje Pani Grazyno za odpowiedź...uspokoila mnie ,bo caly czas myślałam ,ze zakup storczyka zima to nie jest dobry pomysł i może dlatego chorują na rozne sposoby.Wielu storczykow przez to moje ,,MYŚLENIE,,blędne nie kupiłam. Jeszcze do Pań Ania i Anna ;jestem laikiem jeśli chodzi o storczyki,bo dopiero zaczynam moje hobby z pasją,nie wstydze sie ,,BZDURNYCH,,pytań,bo nigdy nie twierdziłam ,ze jestem nader wszechwiedząca kobietą.Tysiace ludzi sie zna na uprawie storczyków i uprawia je od wielu lat,ale jest jeszcze wiecej ludzi ,ktorzy zaczynają i są chłonni wiedzy.Gdzie ta wiedze znajda jak nie wśród ludzi bedących w temacie? Na braku wiedzy cierpią i kwiaty i ich wlasciciele...zwlaszcza ,ze w ostatnich latach storzcyki staly sie bardzo modnymi i bardziej dostepnymi kwiatami(także cenowo)Nie rozumiem tej słownej agresji Pań,a moze wychodza Panie z założenia ,,glupie pytanie glupia odpowiedź,,

Autor: Krzysiek
E-mail:  
Data: środa, 20 lutego 2008 23:23:15
Ja się nie do końca zgadzam z tym że najlepiej się uczyć na swoich błędach , na swoich owszem, najskuteczniej, ale jednak lepiej na cudzych

A co do terminów kupna phalenopsisów to zasadniczo każda pora roku jest dobra, chyba że chce się go zimą przewieźć komunikacją miejską (na przykład) i pożądnie przemrozić po drodze - mogą również przemarznąć podczas dostawy do sklepu (kwiaciarni)

Natomiast co do innych storczyków to zazwyczaj występują one w charakterystycznych dla siebie "sezonach", co bardzo ładnie widać w OBI osobiście też polecam tam przeglądać storczyki (oczywiście też dokładnie obejrzeć) zazwyczaj są w dobrym stanie.
Nie polecam natomiast innych marketów, chyba że świerzo po dostawie i nie zdążą ich jeszcze pospuć

Pozdrawiam
---
Krzysiek

E-mail:  
Data: czwartek, 21 lutego 2008 08:01:57
No prosze!!! I mozna odpowiedziec na temat bez niepotrzebnych ,,sarkazmów,,Krzysiek bardzo dziekuje za informacje.Niestety OBI u mnie nie ma,ale bede pilnie obserwowac kwiaciarnie.Wczoraj obeszlam kilka ,ale falki byly wymeczone malo zielone i jakby im sie żyć nie chciało...

Autor: Kasiek
E-mail: kasiek555@gmail.com
Data: czwartek, 21 lutego 2008 10:58:04
Ja tam opracowałam dobry sposób na przewożenie storczyków i innych kwiatów zimą komunikajcją miejską sprawdza się nawet przy niewielkim mrozie tak hmm.. do -5 stopni bo przy większy wolę nie ryzykować

Zazwyczaj kwiaty są pakowane razem z doniczka w taką przezroczystą folię - no to ja proszę w sklepie o zszywacz albo taśmę klejącą i zaklejam tą folię od góry potem zakładam na niego od góry taką cienką reklamówkę jak dają przy kasach, żeby ciepłe powietrze nie uciekało, na koniec pakuję storczyka/inną roślinkę do dużej plastikowej reklamówki tak żeby uszy wystawały ponad kwiatek i żeby mi było wygodnie go nieść

Póki co sprawdza się znakomicie, już tak przywozłam 2 storczyki i kilka innych kwiatów. Roślinki nie zrzuciły mi kwiatów, a pąki które były zamknięte się pootwierały chyba im się to podoba

Dodam jeszcze, że PKSem też mi się zdażyło przewozić storczyki (sztuk 3, w tym jeden kwitnący) na dosyć spore odległośći (ok półtorej godz jazdy), sposób pakowania taki sam

Autor: Marzena L.
E-mail: nenka8@start.no
Data: czwartek, 21 lutego 2008 11:17:07
Kasiek ma racje- rosliny nalezy dobrze pakowac(cala roslina wraz z doniczka). Kilka warstw, zostawic miejsce/przestrzen nad roslina. Ja dodam od siebie, ze NIE nalezy wypakowywac rosliny tuz po przyjsciu do domu. Powinna postac jakis czas aby temperatura przy roslinie(czyli wewnatrz opakowania) powolutku wyrownala sie z ta, jaka panuje w domu.

Autor: Monika B.
E-mail:  
Data: czwartek, 21 lutego 2008 12:01:45
Ja uważam, że wiosna i wczesne lato to najlepsza pora na kupowanie storczyków. Po pierwsze odpada problem z transportem w ekstremalnych temperaturach, a przecież często kupujemy storczyki wysyłkowo. To wydłuża czas transportu i pogarsza sprawę.
Po drugie, często niestety okazuje się, że kwiatek który kupiliśmy trzeba natychmiast przesadzić albo wręcz reanimować. Wystarczy, że poczta nie dostarczy paczki przez kilka dni i korzenie w wilgotnym substracie, w zamkniętej paczce mogą pognić. Wiadomo, że odratowywać storczyka najłatwiej wiosną. Poza tym wydaje mi się że wiosną aklimatyzacja roślin przebiega łatwiej i mniej boleśnie.

E-mail:  
Data: czwartek, 21 lutego 2008 13:14:30
Mi sie tez udalo storczyka przenieść (juz nawet nie przewieźć) bo szłam pieszo pzrez całe miasto w grudniu w najwiekszy mróz z kwitnacym storczykiem...no nie mogłam sie opzrec ,bo znalazlam wielki okaz,ktory ma ponad metr wysokoći (phalenopsis) Tez go zapakowalyśm w kwaiciarni na cebulke ,pospinałyśmy i tak dotarl do domu...Przez pół godziny sobie postał zamkniety zeby nie doznal szoku temperaturowego a potem delikatnie go odpakowywałam....trafił na okno i od 15go grudnia do teraz stracil tylko jeden kwiatek usechł najstarszy) a zyskał 16 nowych.Rośnie jak na drożdzach i jest moja dumą i z zazdrością poatrza na niego moi sąsiedzi.To jest jedyny trafny moj zakup...Reszta storczyków niby tez ładne ,ale przyniesione do domu straciły szybko kwiaty.Teraz czekam na nowe(coś sie nie zanosi,ale bede cierpliwa)

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: czwartek, 21 lutego 2008 15:31:51
Witam wszystkich dyskutujących Storczykarzy!!!!!!!
Z uwagą przeczytałem całość i jestem bardzo rad z takiej dyskusji.
Po pierwsze chcę podziękować Grażynie!!!!!!!
Po drugie, chcę dodać, że grono Osób miłujących storczyki stanowi pewną Elitę.
Tak, elitę w najlepszym tego słowa znaczeniu, która do pięknego świata storczyków wnosi to, co Człowiek osiągnął najlepszego, swoją kulturę, a w niej niezwykłą cechą zwaną tolerancją.
Dzień we Wrocławiu jest słoneczny i radosny!
Takich chwil Wam wszystkim życzę!!!!!!
Romek

E-mail:  
Data: czwartek, 21 lutego 2008 18:39:23
Witam Pana Panie Romualdzie.Dziękuje ,ze temat który poruszyłam jednak podoba sie i zaciekawił mimo niezbyt miłego początku.Ja tak jak Pan i napewno wiele osób tu odwiedzajacych tę stronkę uważa ,,STORCZYKARZY,, za Elitę.Ja sie do nich zaliczac nie mogę ,bo dopiero raczkuję w tej dziedzinie.Chyle czola wszystkim tym ,ktorzy do tej elity wchodza ,jestem pełna uznania i podziwu dla osób majacych w swoich zbiorach okazy za którymi gonią po świecie i potrafia troskliwie sie nimi zająć i co najwazniejsze z kulturą podzielic sie swoimi doświadczeniami i przmysleniami.A ja swoje pozdrowienia śle z cudownej Wilekopolskiej Puszczy Noteckiej i zycze wszystkim..zwlaszcza ludziom mieszkajacym w wielkich aglomeracjach miejskich chwili oddechu na świerzym powietrzu

Autor: Karola ontario
E-mail:  
Data: środa, 27 lutego 2008 19:25:57
droga pestko,musisz byc przygotowana na niemile teksty,tu coraz czesciej sie to zdarza.Coraz czesciej zamiast doradzac nowicjuszom,dostajemy kopa.Ale na sczescie sa tu jescze powazni i mili pomocni ludzie kturzy sluza snam swoja wiedza i doswiadczeniem.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl