Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Doritaenopsis Purple
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Aga
E-mail: aga1899@wp.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 21:27:07
Witam serdecznie, mam do Państwa pytanie. Otóż jestem zainteresowana kupnem dwóch storczyków botanicznych: Phalaenopsis wilsonii i Doritaenopsis Purple.
Do tej pory nie miałam do czynienia z botanicznymi storczykami i nie wiem jakich wymagają one warunków- czy mogą stać na południowym parapecie, czy powinny rosnąc w terrarium jakimś??? Proszę o jakieś wskazówki, ponieważ nie chciałabym kupić roślinek a potem ich zmarnować. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: poniedziałek, 4 lutego 2008 21:47:26
Jak mniemam chodzi o rośliny wystawione na Allegro. Cóż, najsamprzód zastanowiłabym się czy oferowane sadzonki mają cokolwiek wspólnego ze zdjęciami kwiatów ściągniętymi z internetu. Następnie przemyślałabym kwestię sensowności zakupu sadzonek a nie dorosłych roślin. Po trzecie poczytałabym opisy gatunków, nawet ja nie uprawiam Phal. wilsonii

pozdrawiam
Sandra

Autor: anka
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 08:22:45
Sandra- a co znaczy "nawet ja"?
Chyba zamiast uprawiać powinnaś napisać sprowadzam :-)

Autor: Anna
E-mail:  
Data: wtorek, 5 lutego 2008 09:17:46
To znaczy, że jest to trudna roślina nawet dla "zawodowca". Początkującym nie polecam, bo jest rzadka, a przez to i droga. O uprawie nie wspomnę... brrrr.
Anna

Autor: Maria Maciąg
E-mail: maria@artgabi.com.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 10:38:46
Sandra, daj spokój. Teraz modne jest kupowanie 'słoików'. Mała kwota, mały żal. A że za 2-3 szt., które najczęściej lądują szybko w koszu, można by kupić coś, co będzie długo cieszyć oczy i sprawiać radość, to już zupełnie inna bajka. Prawo wyboru.

Anonimowa 'odwaga' jakoś mnie nie przekonuje. Warto zobaczyć nim się osądzi. Każdy może sprowadzać, ale jeśli nie ma pojęcia o uprawie, to na nic.

Pani Ago, uprawa botanicznych storczyków na parapecie to spore wyzwanie. Trenowałam to długo. Nie twierdzę, że nic się tak uprawiać nie da, ale warto zdawać sobie sprawę z czym chcemy się zmierzyć. Czytać, czytać, czytać, a potem zdecydować. Życzę dobrych wyborów:-).

Z pozdrowieniami, Maria

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 11:24:25
Wierzcie lub nie ale ja też uprawiam storczyki dla własnej przyjemności chociaż jest to dość stresujące hobby, zwłaszcza zimą

Mario oczywiście masz rację i zgadzam się z tobą że każdy dokonuje własnych wyborów ale to było pytanie o poradę.

Jakoś nie mam zaufania do opisu Phal. tetraspis 'storczyk kwitnie identycznie jak na zdjęciach" w odniesieniu do sadzonki i tak 'chybotliwej' formy, jeśli to C1. Ale może to moje zgorzknienie że nawet rośliny z renomowanych hodowli okazują się być czym innym niż być miały ...

Tak a`propos to zakwitło toto już komuś ?

pozdrawiam
Sandra

Autor: Aga
E-mail: aga1899@wp.pl
Data: wtorek, 5 lutego 2008 12:46:58
A więc zdecydowałam że lepiej będzie kupić coś większego- nie wiem co to będzie ale na pewno nie z Allegro
Dodam skromnie że właśnie zauważyłam że moje Coelogyne cristata wypusciła pęd kwiatowy ( to już drugi raz u mnie wiec chyba mu dobrze)
Pozdrawiam a dziękuje za rady

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl