Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Dendrobium harveyatum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: aga
E-mail: 26_12_1972@interia.pl
Data: poniedziałek, 19 listopada 2007 12:19:04
Witam! moje pytanie dotyczy właśnie tego storczyka, czy mozliwe żeby teraz puszczało pędy i kwitło? nie znalazłam nigdzie informacji o terminie kwitnienia tego właśnie rodzaju a u mnie właśnie coś wyglądającego na pęd sie wynurzyło , pozdrawiam i z góry dziękuję za jakąś informacje

Autor: Tadek
E-mail:  
Data: wtorek, 20 listopada 2007 00:29:31
Moje dendrobium harveyanum kwitnie na przełomie marca i kwietnia, czasem wcześniej. Teraz powędrowało na zimne południowe okno, tzn. bez kaloryfera, niezbyt szczelne, gdzie mocno ograniczam podlewanie. Kiedy na pseudobulwie pojawia się to "coś" przenoszę roślinę w do miejsca gdzie jest cieplej i wilgotniej. Dalej uważam z podlewaniem, bo harveyanum "lubi" zrzucać pąki kwiatowe po podlaniu. Zaczynam normalnie podlewać tuż przed rozwinięciem się kwiatów.

Tadek

Data: wtorek, 20 listopada 2007 08:34:15
Dziekuję za odpowiedź, moje dendr.stoi na oknie wschodnim ale tez bez kaloryfera, ma dwie psb a to cos co mi wygląda na pęd kwiatowy wyrasta od korzonków, nie podlewam za czesto ale jest to prawdopodobnie pierwsze kwitnienie tej sadzonki bo jest malutka, zobaczymy może faktycznie zakwitnie pozdr.

Autor: Marzena RK
E-mail:  
Data: wtorek, 20 listopada 2007 10:13:34
Pęd kwiatowy u dendr.harveyanum wyrasta raczej w górnej części pseudobulwy. Jeśli cos wyrasta u podstawy pseudobulwy, jak Pani pisze "od korzonków" to jest to raczej nowa pseudobulwa.
Moje dendrobium wypuściło ich teraz wiele, dość szybko przyrastają.
Pozdrawiam
Marzena

Data: wtorek, 20 listopada 2007 11:06:13
Dzieki, znowu cos nowego sie dowiaduję zobaczymy, dla mnie wygląda jak pęd bo jest długi i w ogóle nie podobny do psb, pierwszy raz mam doczynienia z tym rodzajem , mam nadzieję że bedzie zdrowo rósł

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl