Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  zdjęcia z Łodzi
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Agnieszka
E-mail: sz.aga22@gmail.com
Data: sobota, 10 listopada 2007 21:10:29
Witam,
Wycieczka do łodzi już za nami, nowe rośliny w domu , kieszenie puste a to kilka zdjęć dla tych którzy nie mogą osobiście podziwiać roślin..

pozdrawiam serdecznie
Agnieszka

Autor: Małgorzata ze Szczecina
E-mail:  
Data: sobota, 10 listopada 2007 21:35:42
Piękne storczyki i piękne zdjęcia, szkoda, że Łódź jest tak daleko od Szczecina
Pozdrawiam
Gosia

Autor: marek
E-mail:  
Data: sobota, 10 listopada 2007 21:38:26
piekne to Kalihi, a kupfer prinz schodzil manuelowi jak cieple buleczki w sobote

Autor: Tamara Florczak
E-mail:  
Data: niedziela, 11 listopada 2007 12:15:44
Witam,

Pomimo niezachęcającej pogody i koszmarnego dojazdu i mnie udało się potrzeć do Łodzi.
Była to już trzecia z kolei jesienna wystawa, którą miałam okazję obejrzeć w tym mieście.
I muszę przyznać, że niezależnie od poziomu ekspozycji, wystawy w Palmiarni zawsze się udają, bo "niedostatki" wystawców uzupełnia miejscowa flora i fauna.

A sama ekspozycja roślin niestety skromniejsza niż w ubiegłych latach.
Jednak i tak pomiędzy hybrydami powszechnie spotykanymi w marketach można było zobaczyć kilka "perełek" (ZOBACZYĆ, bo większość była już zarezerwowana ).
Poniżej kilka(naście) zdjęć tego, co oprócz wyżej pokazanych storczyków między innymi (bo to nie wszystko) można było podziwiać w Palmiarni:

Wprawdzie Pani Agnieszka pokazała już to Onciduium, ale nie mogłam odmówić sobie przyjemności zaprezentowania tej rośliny jeszcze raz, w całej okazałości

Na zdjęciu powyżej, to oczywiście Comparettia speciosa, Phalaenopsis decumbens wygląda tak:

Na zakończenie stali rezydenci Palmiarni

Pozdrawiam serdecznie,
Tamara

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 11 listopada 2007 16:24:48

Witam,

no to jeszcze kilka zdjęć...

Comparettia speciosa x Rodriguezia bracteata

grupa Rossioglossum grande

Jumellea sagitata podoba mi się "od zawsze"...niestety, nie na moje przestrzenie

Dendrobium victoria-reginae to jedno z moich ulubionych...

Oeceoclades petiolata - pojedynczy, niewielki kwiat na dłuuuuuuuuuugim pędzie niewielkiej rośliny

Dendrobium wattii w moim ulubionym kolorze

Phalaenopsis equestris alba, na szczęście nie uprawiam tego rodzaju

Galeandra bauerii - to też coś o czym od dawna "marzę", ale zwykle wynajduję coś innego

Pozdrawiam,
Grażyna

Autor: Emilia
E-mail:  
Data: niedziela, 11 listopada 2007 22:09:24
A czym są te czarne plamki na kwiatach Rossioglossum Grande? U mnie w tym roku także się pojawiły...

Autor: Grażyna Siemińska
E-mail: g.sieminska@chello.pl
Data: niedziela, 11 listopada 2007 22:27:12

Nie przyglądałam się plamkom...być może to jakieś grzybiczne plamki. To Rossioglossum jest chłodolubne i jeżeli nie było dużego ruchu powietrza, to mogło się to przytrafić...

Pozdrawiam,
Grażyna

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl