Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Galeandra baueri
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: sobota, 3 listopada 2007 19:35:04
Czy Galeanra baueri może zdrowo rosnąć na parapecie okiennym? Uprawiam storczyki od b. dawna i posiadam niejakie doświadczenie . Nie mniej jednak parapet to nie szklarenka, do budowy której nie mogę się coś zabrać . Drugie pytanie: w niektórych żródłach pisze że to maleństwo, a w innych że ma 50 cm wysokości . No to jak z nią jest w rzeczywistości? Miejsca mam mało ale nie mogę o niej zapomnieć choć nie pachnie. Dziękuję za realia Marta

Autor: Beata
E-mail: beata.beczek@interia.pl
Data: sobota, 3 listopada 2007 20:40:06
Witam !!
Przez ostatni rok miałam młodą roślinkę. Zimą 2006/ 07 rosła w akwarium .
W 02/07 wystawiłam ją na parapet miedzy Stanhopea.
W kwietniu wypuściła nowy przyrost, a we wrześniu wyglądała tak :

Druga, dorosła już roślina trafiła do mnie w kwietniu 2007 . Jej historia prezentowana jest na

http://swiatorchidei.boo.pl/forum/viewtopic.php?t=884

Jak na razie nie zrzuciła jeszcze liści, ale już nie dostaje dużo wody. Cały czas stoi w koszyczku,
w połowie wysokości wschodniego okna- w kuchni.
W zależności od wieku rośliny, myślę że może osiągać opisane przez Ciebie rozmiary
Pozdrawiam, Beata.

Autor: Mirosława
E-mail: miroslawa_c24@interia.pl
Data: niedziela, 4 listopada 2007 12:48:58
Witam,
Mam galeandrę od listopada ubiegłego roku-kupiłam ją na łódzkiej wystawie jako roślinę kwitnącą. Kwiaty utrzymywały się jeszcze do stycznia. Po przekwitnięciu zmniejszałam ilość wody, aż do całkowitego zasuszenia. Nowy przyrost zaczął pojawiać się późną wiosną. Kwiaty pojawiły się pod koniec sierpnia i kwitnie do tej pory- kwiaty pojawiają się sukcesywnie. Stoi na parapecie wschodniego okna. Obecnie ma 15 cm wysokości. Dla mnie roślina bezproblemowa.

serdecznie pozdrawiam
Mirosława C.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 4 listopada 2007 21:47:45
Baaardzo dziękuję . Trochę mi się rozjaśniło . Nie mniej jednak jesli ktoś ma dodatkowe wiadomości to proszę dopisać. Dzięki, Marta

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl