Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Wrocław - czy jest sklep z akcesoriami ?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: niedziela, 28 października 2007 11:35:11
Gdzie we Wrocławiu mozna kupic podstawowe akcesoria do storczykow - doniczki przezroczyste, podporki drewniane, klipsy itp. Czy jest jakis sklep, ktory prowadzi sprzedaz takich rzeczy? Bardzo prosze o informacje jezeli ktos wie cos na ten temat.

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: niedziela, 28 października 2007 19:33:34
Specjalistycznego sklepu nie ma .Najwięcej rzeczy można kupić na giełdze rolnej ale trzeba się nachodzić po stoiskach . Marta

Autor: Abi
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 października 2007 13:21:11
Doniczki przezroczyste ostatnio są w kwiaciarniach - i to różne rozmiary. Klipsy które widuję na storczykach w handlu to zwykłe klipsy do włosów, ok 20 groszy za sztukę, dostępne w każdym kiosku. Nie wiem o jakie podpórki drewniane chodzi, do podtrzymywania roślin czy do zamocowania do zawieszenia?

Autor: Małgorzata
E-mail:  
Data: poniedziałek, 29 października 2007 17:11:50
chodzi o podporki do trzymania lodygi z kwiatkami, przyzwyczailam sie do drewnianych i bambusowe mi niezbyt odpowiadaja
zapinki "fryzjerskie" mam ale marza mi sie takie specjalne, ktore sa delikatniejsze
a moze troszke przesadzam?
ale zawsze warto zapytac

E-mail:  
Data: wtorek, 30 października 2007 07:06:04
"Delikatniejsze" można dostać w dobrze zapopatrzonych centrach ogrodniczych; nie pamiętam ceny, ale można je znaleźć np. w Obi, w działach z "małymi rzeczami" typu plastykowe oznaczniki z miejscem na wpisanie nazwy rośliny, zielone druciki do podwiązywania roślin itp, zwykle jest to wszystko razem wystawione na stojakach.
Spróbuj tez w Orchidsklepiku.

Co do podpórek drewnianych: pewnie będzie je trudno dostać, bo są mniej ekonomiczne niż bambusowe: droższe (bo trzeba to drewno obrobić, a bambus to po prostu cienki pęd), mniej trwałe (bo drewno się rozkłada, a bambus nie) i mniej ekologiczne (bo trzeba je malować, żeby się nie rozkładały właśnie, a tkanka bambusa się nie rozkłada tak szybko i nie wymaga malowania)

Autor: magdam
E-mail: magdacho@poczta.onet.pl
Data: sobota, 3 listopada 2007 22:00:56
Jako podpórki do podtrzymania pędów można używaćć patyki do szaszłyków (oczywiście te większe).

E-mail:  
Data: poniedziałek, 5 listopada 2007 11:11:05
Podpórki do szaszłyków to też jest bambus. To już lepiej kupić porządny dłuższy bambusowy kijek...

Autor: Paweł
E-mail: supernakorama@gmail.com
Data: poniedziałek, 5 listopada 2007 18:31:52
Domowy sposób na:

Podpórki - gałązki leszczyny lub innego drzewa, byle proste. Oskrobać z kory, podsuszyć na kaloryferze, zaostrzyć i gotowe. Można nawet wyginać, kiedy jeszcze świeże (wyginając dwie w pałąk i mocując na krzyż do doniczki udało mi się posadzić katleję w płytkiej, szerokiej donicy).

Doniczki - z ponakłuwanych podgrzanym na gazie szpikulcem wiadereczek po lodach. Dostępne w każdym sklepie spożywczym, co prawda kilka złotych za sztukę, ale jaka przyjemność z przygotowywania takiej doniczki

Klipsy - odradzam! Kupiłem pięknego falenopsisa z kwiatami w ciapki, któremu zaczęły szybko opadać kwiaty. Okazało się, że taki właśnie klips nadgniótł pęd, który po zdjęciu klipsa klapnął w dół! Lepiej miękką tasiemką lub włóczką. Od tego czasu stosuję włóczkę, sznurówki i inne tasiemki.

Autor: Beata B
E-mail:  
Data: piątek, 9 listopada 2007 07:36:32
Na takiej samej zasadzie mozna by odradzać podwiązywanie w ogóle: jeśli za bardzo zaciśnie się sznurek czy drucik to pęd padnie... Jeśli ktoś zgniata pęd klipsem, trudno za to winić klips. Moje phalenopsisy mocuję jedynie klipsami, łatwo je zdjąć i przenieść wyzej lub niżej - muszą być jedynie dopasowane do grubości pędu, ale tu już wystarczy odrobina zdrowego rozsądku.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl