Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Brazowe bulwy w Miltoni
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ela
E-mail:  
Data: środa, 3 października 2007 21:31:57
Witam. Mojej Miltoni zaczynaja brazowiec liscie u dolu przy pseudobulwie. Co moze byc tego przyczyna i jak temu zaradzic??

Autor: sbb28
E-mail:  
Data: środa, 3 października 2007 22:17:55
brązowieją liście jak w pytaniu ;czy bulwy jak w temacie; czy całe rośliny?
jak liście to prawdopodobnie mogą być te najstarsze te przy p.s-bulwach po przekwitnięciu ale jeżeli brązowieją całe rośliny to - jaki stan korzeni? może zbyt dużo wody i korzenie zagniwają?

E-mail:  
Data: sobota, 6 października 2007 19:11:03
Brazowe robia się liscie przy samej bulwie a nie na calej dlugosci, rowniez liscie na nowych bulwach robia się brazowe u dolu

Autor: sbb28
E-mail: sbb28@onet.eu
Data: sobota, 6 października 2007 21:03:24
jak za mokro i brak ruchu powietrza a przy tym niska temperatura pomieszczeń to prawdopodobnie efekt brązowienia liści;
one preferują wysoka wilgotność ale przy dobrej wentylacji; trudno to razem utrzymać no i dodatkowo musi być odpowiednio wysoka temperatura czyli masz trzy zmienne trudne do utrzymania - to trzeba wyczuć -ja to próbuje od 4 lat może w tym roku mam nadzieję opanowałam ale to nigdy nic pewnego
jeśli roślina nie ma " niechcianych" gości to "TYLKO" należy spełnić te trzy powyższe warunki- wiem,że to trudne cały czas też próbuję
pozdrawiam
MB

E-mail:  
Data: niedziela, 7 października 2007 18:55:51
... dzieki za odpowiedz, z tego wynika ze maja za maly ruch powietrza i chyba za malo wilgoci, bo by sie zgadzalo ostatnio malo bywam w domu i nie mam kiedy o to zadbac

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl