Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Phalaenopsis w sphagnum
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Sylvia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 września 2007 08:48:01
Witam Wszystkich, mam pytanie, zakupiłam w sobotę u Tomaszewskiego Phalaenopsisy 6 szt 5 z nich były w normalnym podłożu z kory a jeden w sphagnum , moje pytanie jest takie czy zostawić go w tym sphagnum wspomnę że jest ono tak mokre iż przeschnie chyba dopiero na wiosnę niestety nie mam takich warunków w jakich był hodowany mam nieszczelne okna i w chodne dni bywa zimno na parapecie i nie chciałabym żeby mu nadmiar wody w tym sphagnum zaszkodził, czy powinnam go przesadzić do kory żeby szybciej przesychał, czy kora może mu zaszkodzić bo skoro był hodowany w sphagnum to pewnie system korzeniowy przyzwyczaił się już do takich warunków.
Czekam na wszystkie opinie, sugestie, podpowiedzi.
Sylvia

Autor: Emilia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 września 2007 10:35:33
Ja radziłabym przesadzić roślinkę do kory,bo w mokrym sphagnum,które wolno przesycha bardzo łatwo mogą zgnić korzenie(zwłaszcza u niedoświadczonego hodowcy),a Phalaenopsis lubi suche warunki w porównaniu z innymi storczykami.Ja przeważnie wszystkie nowo zakupione storczyki od razu przesadzam w nowe podłoże,bo to,wktórym dorasały,jest już często wysłużone.Powodzenia w hodowli!
Emilia

Autor: Joanna Piekarska
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 września 2007 19:30:58
Osobiście przechodzę od kory na rzecz sphagnum. Wszystkie botaniczne Phalaenopsis rosną u mnie w sphagnum i zdecydowanie im to służy - pięknie przyrastają liście i korzenie, kwitną. To na co zwracam szczególną uwagę to, aby sphagnum było bardzo luźne - wówczas przesycha bardzo szybko. Stosuję również inny sposób podlewania - wlewam wodę do podstawki, dzięki czemu unikam nadmiernego podlania.
Widziałam rośliny u Tomaszewskiego posadzone w mchu i jest on bardzo mocno upchany - moim zdaniem zbyt mocno, aby w naszych domowych warunkach nie zaszkodziło to roślinie. Więc zdecydowanie proponuję szybko zmienić podłoże - z całym spokojem można przenieść roślinę ze sphagnum do kory.

Pozdrawiam
Joanna

Autor: Sylvia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 24 września 2007 19:51:12
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście ten mech bardzo upchany jest w tej doniczce. Czyli od jutra przeprowadzka do kory
Pozdrawiam ciepło i dziękuję jeszcze raz
Sylvia

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl