Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedilum stonei
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 21 września 2007 16:38:08
Witam serdecznie,
poniewaz tego storczyka nie bylo jeszcze na Forum poprosilam wlasciciela o udostepnienie zdjec.
Jest to ostatni nabytek florenckiego orchidofila Fransesca. Niestety, na wloskim forum nie ma zwyczaju opisywania roslin. Udalo mi sie ustalic, ze Paphiopedilum stonei nalezy do sekcji Mastigopetalum, tej samej do ktorej nalezy rothschildianum, philippinense, sanderianum. Roslina osiaga spore rozmiary i nalezy do rosnacych bardzo wolno. Byla wykorzystana do nowych krzyzowek, z ktorych ponoc najpiekniejsze sa Paphiopedilum Lady Isabel (x rothshildianum) i Paphiopedilum Mount Toro (x philippinense).

A oto czystej rasy paphiopedilum stonei (Francesco jest swietnym orchidofilem, ale, niestety, kiepskim fotografem)
Z pozdrowieniami
Wanda

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: piątek, 21 września 2007 18:22:59
Pani Wando,
myślałam, że Pani już po intensywnym treningu fotograficznym i coś udało się ustrzelić
Fotograf nie jest zły, tylko w tym włoskim, ostrym słońcu nie jest łatwo...

Jeśli chodzi o piękne stonei, fascynowało mnie od dawna, na mojej stronie znajdzie Pani jeszcze trochę informacji na jego temat i zdjęcia rasowego stonei, odmiany "niemieckiej"

http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=33&c=1&roz=10

Pozdrawiam
Halina

Autor: Wanda
E-mail: wabert@tin.it
Data: piątek, 21 września 2007 20:31:26
witam,
chcialam zrobic niespodzianke, ale mi sie nie udalo
Pani Halino, dziekuje za prezentacje na Pani stronie, taka jak sie nalezy .
Co do nauki to taki szybkosciowiec to juz nie jestem, najlepsze czasy mam dawno za soba. Ponarzekalam sobie na jakosc zdjec majac na uwadze scenerie wokol eksponatu . Moze troche na wyrost, ale mam jeszcze w pamieci zdjecia maxipedium xerofiticum, ktorych na tym Forum nie mialam odwagi zapresentowac
Pozdrowienia
Wanda

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl