Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Różnice
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: wtorek, 18 września 2007 21:18:19
Witam,

Często porównujemy nasze kwitnienia do zdjęć zamieszczonych w internecie i nie zawsze wszystko nam się zgadza.
Chciałam pokazać na przykładzie Paphiopedilum Susan Tucker z czego mogą wynikać te różnice, wprawdzie subtelne, ale zawsze...
Pierwsze zdjęcie zrobiłam kilka dni po rozwinieciu płatków. Kwiat miał kremowe zabarwienie.

Po dwóch tygodniach wyraźnie zbielały płatki i zmieniły lekko kształt. Takie pozostały do końca kwitnienia.

Na zdjęciach podałam dokładnie datę i godzinę zrobienia zdjęć.
Biorąc pod uwagę nawet techniczne sprawy, to z pewnością kwiat różnił się, a wynikało to z fazy kwitnienia.

Pozdrawiam,
Danka

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: wtorek, 18 września 2007 21:33:18
Witam !

Nie wątpię w to, że różnica w wybarwieniu była, jednak nie jestem pewien, czy była aż taka jak na zdjęciach - oba ujęcia zostały zrobione w innych warunkach świetlnych. Np inny kąt padania światła i inna barwa.
Porównaj tonację liści, które na pewno się nie przebarwiły
W pierwszej fotce dominuje w nich barwa żółta a w drugiej - niebieska (oprócz generalnie zielonej oczywiście)
Tak więc na pewno po części aparat zrobił Ci psikusa, dobierając inne parametry naświetlania. Możesz to obejrzeć w danych EXIF zdjęcia - i spróbuj może ustawić automatycznie poziomy kolorów w obu zdjęciach w jakimś programie graficznym... ciekaw jestem efektów

Pozdrawiam
W.

Autor: Danuta Pańczyk
E-mail: danutapanczyk@wp.pl
Data: wtorek, 18 września 2007 22:21:00
Witaj

Właśnie wspomniałam o tych technicznych sprawach. Wiem, że tam może być częściowa odpowiedź na te różnice. Nie mniej, różnica w samym wybarwieniu była widzialna gołym okiem.
W poście tym chciałam zwrócić szczególnie uwagę na różnice miedzy tym co mamy w domu, a tym co na fotografiach w necie i że to te same rośliny, sfotografowane tylko w różnych fazach kwitnienia i o różnych parametrach naświetlania.
Poza tym, błagam nie odsyłaj mnie do tych technicznych zagadek. Ja wiem tylko gdzie się naciska ten guziczek
Pozdrawiam,
Danka

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: środa, 19 września 2007 18:15:23
Pani Danuto,
u roślin przebarwianie kwiatów z wiekiem jest naturalną cechą. Często kwiaty zmieniają się z niebieskich na czerwone i to zależy od barwników znajdujących się w soku komórkowym komórek i reagujących na zmiany pH (poziomu kwasowości) tego soku. To normalne, że z wiekiem pewne substancje decydujące o barwie poddane są metabolizmowi. U tego storczyka o jego barwie najprawdopodobniej decydują plastydy zawierające żółty barwnik. Plastydy też się starzeją, barwnik ulega rozkładowi i kwiat zmienia się. Procesy starzenia u roślin, a jest to szczególnie widoczne w kwiatach, przebiegają w procesie zwanym apoptozą, w procesie, który zabezpiecza roślinę przed niepotrzebną utratą czegokolwiek. Pani obrazy można też interpretować nie jako proces starzenia, ale jako proces dojrzewania. Żółty kwiat można uznać za jeszcze niedojrzały. Proszę pamiętać, że istotnym czynnikiem, który może tutaj mieć wpływ jest światło.
Żebym mógł Pani odpowiedzieć dokładniej, musiałbym dokonać obserwacji mikroskopowej tkanek obu kwiatów.
Pozdrawiam!!!
Romek

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl