Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  krople na liściach falka
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: magdam
E-mail: magdacho@poczta.onet.pl
Data: sobota, 8 września 2007 13:55:51
Na brzegu, od spodniej strony liścia, na moim falku pojawiły się krople. Przemyłam więc liście wodą destylowaną, ale zastanawiam się czy nie zaatakowały go jakieś szkodniki i czy nie jest to początkowe stadium. Pozostałe liście straciły połysk i jakby trochę oklapły, i pomarszczyły się. Jeśli ktokolwiek z Państwa miał podobną sytuację proszę o poradę jak dalej postępować. Mam preparat Bayera w aerozolu Provado Plus AE i zastanawiam się czy go tym nie potraktować, choćby zapobiegawczo.
magdam

Autor: Never mind
E-mail: latios@wp.pl
Data: sobota, 8 września 2007 14:27:57
Krople na liściach falenopsisa mogą, ale nie muszą swiadczyć o inwazji szkodników.Proszę popatrzyć pod lupą czy nigdzie szkodników nie widać, jeśli nie to można falka zostawić w spokoju. Prawdopodobnie wydzielina jest słodka jeśli tak tzn. że jest to glukoza

Autor: Grażyna.
E-mail:  
Data: niedziela, 9 września 2007 00:04:10
Radzę spryskać Prowado,dziś bym tak sprawę potraktowała,bo parę miesięcy temu -jako początkująca -wełnowce dało się zauważyć po kilkudniowej obserwacji przez szkło powiększające.Myśląc,że wytępię ręcznie bardzo byłam w błędzie-były wszędzie;w kieszonkach na łodydze kwiatowej,zakamarkach liści a tam nie można było dojść.Mój falek po ręcznych zabiegach był zmaltretowany i się po prostu zniszczył.Był moim pierwszym falkiem,a wiedzę miałam marną.Pozdrawiam.

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl