Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Gdzie można zakupić storczyki we Wrocławiu lub Opolu??
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Karolina
E-mail:  
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 14:18:59
No właśnie, szukałam już na forum odpowiedzi na to pytanie i znalazłam jedynie w odpowiedź: OBI. Wiadomość ta jednak była z 2005 roku i może od tego czasu już się coś zmieniło. Fajnie by było gdyby powstało tu już coś w rodzaju Tomaszewskiego z konkretnymi przecenami

Autor: GR
E-mail: GrzegorzRadka@interia.pl
Data: poniedziałek, 27 sierpnia 2007 14:35:36
Nic się nie zmieniło. Oprócz tego giełda na Karmelkowej, ale rzadko bywa tam coś ciekawego.
Lepiej skorzystać z zakupów w Internecie.
Tomaszewski najbliższy dopiero w Poznaniu

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: czwartek, 30 sierpnia 2007 15:11:03
Pani Karolino,
regularnie odwiedzam giełdę kwiatową na Karmelkowej. Różnię się tutaj oceną od Radka, bo czasem, podkreślam, czasem można tam coś ciekawego znaleźć, ale przede wszystkim storczyki są tam znacznie tańsze. Przy normalnych ubytkach z własnej kolekcji można je uzupełniać zakupami tam właśnie. Oczywiście nie ma tam żadnych gatunkowych rarytasów, ale przecież nas cieszą wszystkie storczyki. W tę sobotę też tam się wybieram, chociaż zapowiadają deszcz co dla mnie piechura nie jest bez znaczenia. Giełda dla "indywidualistów" jest w soboty czynna od 7-ej, zaś w inne dni od 8-ej za opłatą 6PLN.
Pozdrawiam!!!
Romek

E-mail:  
Data: piątek, 31 sierpnia 2007 20:03:37
hmm... nie słyszałam żeby na Karmelkowej była jakaś giełda (no bo niby z kąd ;p). Przypuszczam, że jest to na otwartej przestrzeni więc zimą nic się tam nie będzie działo ale w październiku (dopiero w tedy będę we Wrocławiu) będzie trzeba się tam wybrać. Dzięki za typ i zainteresowanie.

P.S. Co masz na myśli pisząc "giełda dla indywidualistów"?? Czyżby chodziło tu o coś więcej niż tylko o wczesną godzinę otwarcia??

Autor: Witold Hanak
E-mail: wit6xra@interia.pl
Data: piątek, 31 sierpnia 2007 20:41:51
A to zamiast przypuszczać lepiej sprawdzić

http://www.dchrs.com.pl/webcm

Pozdrawiam
W.

E-mail:  
Data: piątek, 31 sierpnia 2007 20:52:31
Czegoś takiego się nie spodziewałam. Dzięki za link

Autor: Romuald Kosina
E-mail:  
Data: sobota, 1 września 2007 16:52:32
Witam,
i przypuszczam, że link od Witka wszystko wyjaśnia, ale jeśli nie, to dodaję:
Giełda Kwiatowa na ul. Karmelkowej to wielki kompleks hal i zadaszeń, i handluje się tam wszystkim co wiąże się z ogrodnictwem. Możesz sobie np. kupić potężny traktor albo sztuczne storczyki. "Indywidualista" to np. ja, prywatna osoba bez jakiejś firmy. Opłaty dla firm są inne. Jeśli spróbujesz wejść na giełdę wcześniej, tak, jak przedstawiciele firm, musisz zapłacić 40 zł zamiast 6. Ja dzisiaj tam byłem i kupiłem piękne Paphiopedilum "King Arthur" za 20 zł czyli ca 5 Euro, do tego Dionea i Drosera po 10 zł, Anthurium 10 zł, paprocie 5-10 zł, begonie 5 zł. Gdzie dostaniesz tak tanio kwiaty?
Ze storczyków było najwięcej Phalaenopsis (to zwyczajowo), również różne odmiany Dendrobium, Zygopetalum, Oncidium, ale roślin tam jest wielka różnorodność. Można sobie w domu stworzyć puszczę tropikalną albo pustynię z kaktusami. Nowe dostawy roślin są w środy, czasem w czwartki, ale warto pójść dzień, dwa później, bo rośliny są wtedy tańsze.
Życzę satysfakcji podczas zakupów!!!!!!!
Pozdrawiam!!!!!!
Romek
P.S. Jeśli Operator Forum, tzn. Pan Jerzy uzna, że treść tego postu przekracza jakieś dozwolone normy (jest tu jakaś forma reklamy tej giełdy), to przyjmę ze zrozumieniem cięcia lub blokadę treści. Niestety w tym obszarze nie mam rozeznania.

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl