Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  bulbophyllum dentiferum czy napewno?
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ania Wawa
E-mail: wygodka@gmail.com
Data: czwartek, 16 sierpnia 2007 12:13:13
Witam
dostałam niedawno w ramach wymiany bylbophyllum powiedziano mi że to dentiferum ale czytając opis jak mają wyglądać PSB zupełnie mi sie nie zgadzało a wiec zaczełam szukać czytać i najbardziej pasuje mi fascinator choć makoynum lub ambrosia też z opisu ewentualnie mogły by psaować. prosze może ktoś wie co to za bulbophyllum i może mógłby mi podpowiedzieć jak najlepiej sie nim zajmować?
zamieszczam zdjecia i z góry dziekuje

ma 2 PSB i jeden nowy przyrost widoczny na zdjeciu

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: czwartek, 16 sierpnia 2007 22:30:42
Witam
Niestety tu ciężko raczej coś wyrokować, kanciastość (lub jej brak bulw) jest wyraźnie widoczna u wpełni uwodnionych bulw, może będzie widać na nowym przyroście za jakiś czas, dentiferum powinno mieć dosyć wyraźne 4, co do wielkości bulwy i liścia wszytsko zależy od wieku rośliny... i gatunku. Oczywiście jest lekko podobny do fascinatora, ale u niego są bliżej położone bulwy względem siebie, jak i setki innych odmian..., ogólnie wiekszość Bulbophyllum prowadzimy w półcieniu, regularnie nawadniając, i utzymując sporą wilgotnośc, ruch powietrza, temperatura od umiarkowanej do ciepłej, oczywiście są wyjątki, które lubią przesychanie czy też i więcej słońca, ale tych troche mniej. Proszę uważać żeby woda nie dostała się do pochewki z nowym przyrostem, gdyż może w ten sposób zagnić no i uzbroić się w cierpliwość a kiedyś może dowiemy się co to jest napewno.

E-mail:  
Data: czwartek, 16 sierpnia 2007 23:09:43
dziekuje Panie Piotrze
podlewam go spryskując mech uważam bardzo na nowy przyrost stori sobie w moim akwario-orchidarium :P
mam jeszcze pytanie... jak z okresem spoczynku? i czy dobrze zrozumiełam że ma mu podłoże nie przesychać? tylko byc cały czas lekko wilgotne?

Autor: Piotr Markiewicz
E-mail: piotrmar@yahoo.co.uk
Data: sobota, 18 sierpnia 2007 23:22:03
Podłoże może być lekko wilgotne jeśli jest dobry ruch powietrza, jeśli go nie ma to ja bym pozwalał na równie lekkie i któtkotrwałe przesychanie. W zimie można nieco obniżyć ilość wody, ale nie pozwalać na zbytnie wysuszenie. To takie ogólne porady i nie znaczy że są właściwe dla Pani bulba, z czasem każdy wyrabia swoje własne schematy podlewania danej rośliny obserwując jej stan. U Pani liść jest dosyć gruby więc wygląda że będzie potrafił przetrwać dłużej przy mniejszej ilościu wody - to tyle spekulacji, skoro nikt inny nie chciał się wypowiedzieć

Pozdrawiam

E-mail:  
Data: niedziela, 19 sierpnia 2007 23:49:23
jeszcze raz serdecznie dziekuje Panie Piotrze a wiec bede go bacznie obserwować i może dobrze mu bedzie u mnie
pozdrawiam
Ania

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl