Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Co mam zrobić??Prosze o dobre porady...
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: weronika.g1
E-mail: papi27@o2.pl
Data: sobota, 11 sierpnia 2007 10:29:40
Witam wszystkich znawców pielęgnacji storczyków...
Kupiłam wczoraj w Obi storczyk (przekwitnięty) i chcę go przesadzić, pytając sprzedawczynię o ziemię lub korę pokazała mi ziemię, ale byłam bardzo zdziwiona, ponieważ była bardzo zmielona, kupiłam też keramzyt(takie kamyki jakby)nie wiem czy ta ziemia nie zaszkodzi storczykowi, czy korzeniom, a jesli miałabym wsypać keramzyt to mam go wsypac do doniczki czy osłonki, poradzcie prosze:]

Autor: Never mind
E-mail: latios@wp.pl
Data: sobota, 11 sierpnia 2007 16:46:14
Chcąc uzyskać dobrą poradę należy opowiedzieć wszystko co się wie,a tu pojawia się pytanie jaki to rodzaj storczyka?Mając odpowiedź na to pytanie dostosowujemy odpowiedni substrat do storczyka,wiemy w jaki sposób go przesadzić i mamy odpowiedź
I jeszcze jedno pytanie czy na peno storczyk potrzebuje przesadzenia

Autor: pela
E-mail:  
Data: poniedziałek, 17 września 2007 14:28:38
Witam,

Z góry o wyrozumiałość proszę, gdyż w dziedzinie storczyków dopiero pierwsze kroki stawiam - chwiejne w dodatku.

Dostałam Doritaenopsis w następującym stanie: w 2/3 kwitnie, korzenie powietrzne jak na mój gust w porządku, storczyk posadzony w mchu, przelany, miejscami korzenie zaczynały gnić (usunęłam te części i przesadziłam go do luźniejszego podłoża: kora + pumeks), z szóstego oczka łodygi coś się wykluwa powoli, liście duże, mięsiste, ale niestety te wierzchnie są fioletowe (podejrzewam, że za dużo światła), pod jednym liściem białe kropeczki (nie wiem czy to zwykłe zabrudzenie, czy jakieś wciornastki), na innym liściu uszkodzenie, o które podejrzewam wciornastki (ale co ja tam wiem).
Ponieważ już jednego Phalaenopsisa uśmierciłam dlatego teraz na zimne dmucham.
Jak można sprawdzić czy faktycznie ten Doritaenopsis ma wciornastki?
I gdzie go postawić, w jakiej odległości od okna, żeby liście do normy wróciły (obecnie dysponuję tylko oknem zachodnim, ale lada dzień przeprowadzam się i w nowym mieszkaniu są okna północne i zachodnie)?

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl