Od miesiąca posiadam storczyka LUDISIE DISCOLOR. Skończyła dopiero co kwitnąć, wypuszcza nowy przyrost. Moje pytanie dotyczy tego co wypuszcza na węzłach dojrzałej pseudobulwy. Na każdym niemal wybija coś co wygląda jak łodyga kwiatowa, ale to chyba nie jest łodyga,gdyż podejrzewam że storczyk ten kwitnie tak jak wszystkie o tej budowie czyli z wierzchołka pseudobulwy. Czy są może to tzw keiki? Czy może być ich tak wiele?
Może ktoś wie co to jest?
Nie zawsze i nie wszystko można napisać, ani przewidzieć, zwłaszcza u storczyków
Moje 2 rośliny Ludisia są posadzone razem i obie wypuściły odgałęzienia. Nie można tego chyba nazwać keiki, bo nie mają korzeni, ale te odgałęzienia są już na tyle duże, że oczekuję ich zakwitnięcia . Niezależnie wyrosły także nowe przyrosty z kłącza, ale te są zdecydowanie mniejsze
Tak wyglądają u mnie:
I trochę bliżej miejsca, skąd wyrastają odgałęzienia:
Dziękuję Pani Grażynko za zdjęcie i odpowiedź. Teraz już wiem o co chodzi. Prawdę powiedziawszy nie spodziewałem sie czegos takiego, ale muszę przyznać ze ciekawie to wyglada.
Witam,
u mojej ludisii też zauważylam coś takiego, niestety nigdzie nie było info na ten temat, nie wiedziałam co to jest, ale teraz się uspokoilam. Dziękuje za informacje.
P.S.
czy nie kupowaliście swoich ludisii przypadkiem u Tomaszewskiego?
pozdrawiam