Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Ansellia africana
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: środa, 18 lipca 2007 18:47:53
Witam i zapraszam tym razem do Afryki:
październik w Zimbabwe (kiedyś Rodezja), błękitne niebo, 30 stopni w cieniu, a na drzewach - kwitnące Ansellie gigantycznych rozmiarów.

Artykuł dobrze napisany (starałam się nic tłumaczeniem nie zepsuć), efektowne zdjęcia świetnie go uzupełniają. Robiłam ten tekst z dużą przyjemnością.

A swoją drogą bardzo mnie zaczęło ciekawić, ile Ansellii rośnie w Polsce? Jak kwitły? Może ktoś miałby ochotę tu o tej roślinie napisać albo ją pokazać?

Pozdrawiam i zapraszam na www.paphiopedilum.pl
Halina

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: piątek, 20 lipca 2007 00:18:46
Witaj !

Mmm, kolejny smakowity kąsek na Twojej stronie . Artykuł świetny i bardzo wyczerpujący. Dzięki !

Ja jestem szczęśliwą posiadaczką tego storczyka i niewątpliwie jest to okaz dla osób nie uskarżających się na brak miejsca. Trafiła do mnie w zeszłe wakacje, uprawiana w warunkach ogrodu zimowego bodajże w maju zdecydowała się wypuścić pęd kwiatowy. Rósł dość długo ale rozmiary osiągnął słuszne. Kwiaty utrzymywały się chyba dobrze ponad miesiąc. Zapachu nie stwierdziłam. Zaraz po kwitnieniu wypuściła nowy przyrost.

pozdrawiam
Sandra

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: piątek, 20 lipca 2007 18:35:16
Witaj,
cieszę się, że chociaż jedna przedstawicielka się znalazła, i to ładna
Życzę Ci, żeby urosła...

W galerii znalazłam jeszcze zdjęcie, p. Zbyszka Romana z 2002 roku.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Anna
E-mail: anna@roslin-menazeria.net
Data: sobota, 21 lipca 2007 17:04:21
Witajcie!
Halinko, ja też mam Ansellia africana, ale jeszcze malutką, choć się stara i rośnie...
Mamę przedstawiła już chyba Sandra (Sandro, czy to keiki to z tej kwitnącej?), czekam teraz czy dziecko będzie równie udane. Szkoda tylko, że nie nastąpi to szybko...
Cóż, będzie okazja potrenować cnotę cierpliwości
A przy okazji, z przyjemnością zapoznam się z nowym artykułem na Twojej stronie Halinko

Sandrze zaś gratuluję pięknego kwitnienia!
Wiem też o jeszcze jednej ansellii, ale właściciel może sam się wypowie .
Pozdrawiam,
Anna

Autor: Sandra Wawrzyniak
E-mail: cass@poczta.onet.pl
Data: niedziela, 22 lipca 2007 23:59:12
Moja żadnego keiki nie miała Ale wcześniej była własnością Grażyny, a u niej to nigdy nic nie wiadomo .

pozdrawiam
Sandra

Autor: Piotr Bałdyga
E-mail: baltyk@kowalska-stiasny.com.pl
Data: piątek, 27 lipca 2007 10:41:07
Witam,
dołączę zdjęcia kwiatów rośliny z kolekcji Państwa Lux. Niestety nie wiem jakiej wielkości była cała roślina, bo dostałem jedynie odcięty pęd kwiatowy. Wstawiony do wody utrzymał się ponad tydzień. Kwiaty lekko pachniały słodko, ale dokładnie jak, to już nie pamiętam - było to prawie dwa lata temu.

A tu, dopiero na zbliżeniu zauważyłem nieproszonych gości...

pozdrawiam,
Piotr

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl