Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  robaczki na storczykach pomocy
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Anusia
E-mail:  
Data: sobota, 30 czerwca 2007 11:40:18
zauważyłam dziś oglądają moje zygopetalum że są na nim jakie małe białe robaczki patrze na jego sąsiadów i miltonia która stała obok niego też ma na sobie lokatorów patrząc dalej zobaczyłam że i cambria ma na sobie to świństwo na szczęście 2 następne cambrie i cattleya nie miały na sobie tych robaczków choć stały koło siebie inne z moich 22 storczyków również nie maja tego na sobie
załączam zdjęcia żebyście mogli mi pomóc oraz opisze : są to małe białe robaczki z 2 odnóżami odstającymi bynajmniej je widać siedzą sobie na listku i pozostawiały takie lepkie plamy które na zdjęciach widać.
proszę pomóżcie co to jest?

E-mail:  
Data: sobota, 30 czerwca 2007 11:58:52
może to mszyce tylko jakieś stare a może nie bo teraz oglądają jeszcze dokładniej zauważyłam na zygopetalum na kwiatach pełno mszyc tylko że to na liściach nie wyglądało tak samo jak te mszyce na kwiatach...
błagam o pomoc

Autor: Magda
E-mail:  
Data: środa, 4 lipca 2007 15:30:30
Skoro na kwiatach są mszyce to na liściach pewnie też, chociaż mnie białe robaczki kojarzą się raczej z wełnowcami. Czy przypominają kłaczki? W każdym bądź razie proszę poszukać pomocy tutaj http://www.storczyki.org.pl/uprawa/problemy/choroby_i_szkodniki/5_szkodniki.html
Życzę powodzenia w walce z najeźdzcą, Magda

E-mail:  
Data: środa, 4 lipca 2007 15:51:26
wełnowce to napewno to nie są:P bo wełnowce to mająkoło 5 mm a to miało może 1-2mm myśle że to chyba jednek były mszyce bo zebrałam wszystkie umyłam roślinki i nie ma narazie niczego

Autor: Barbara Janda
E-mail: bajarska@poczta.onet.pl
Data: środa, 4 lipca 2007 17:24:54
Witam!! Robaczki gnębiące twoją roślinę to mogą być mączliki. Objawy ich występowania są zbliżone do występowania mszyc. Przyjrzyj się dokładnie tym intruzom, najlepiej przez lupę, aby określić ich rodzaj. Wiele informacji na temat ich zwalczania znajdziesz na stronach internetowych lub w książkach poświęconych uprawie roślin pokojowych. Pewną pomocą w ich zwalczaniu mogą być żółte tabliczki lepne. Powodzenia!

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl