Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Robaczki w doniczce
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Ewa
E-mail: teoka@op.pl
Data: wtorek, 29 maja 2007 20:03:56
Witam jestem tu nowa i dopiero zaczynam ze storczykami.w marcu dostałam phalaenopsis podlewam ja przegotowana woda 3 razy w tygodniu ma ładne kwiatki i otworzyły sie wszystkie pączki ale ostatnio zaobserwowałam ,że w doniczce po korzonkach skaczą robaczki małe takie białe .Co powinnam w takim wypadku zrobić? Za rady z góry dziękuje!!!

Autor: Marta
E-mail: innersmile@o2.pl
Data: środa, 30 maja 2007 09:26:19
Witam,
Proszę nie podlewaj storczyka, tylko mocz go w wodzie, najlepiej destylowanej lub deszczówce. Zanurz doniczkę do połowy w większym naczyniu. Poza tym białe skaczące w najlepsze robaczki, to najprawdopodobniej skoczogonki. Wpisz w wyszukiwarce forum "skoczogonki", a na pewno znajdziesz sporo postów na ich temat oraz sposoby radzenia sobie z nimi.
Radziłabym Ci zapoznać się z przewodnikiem dla początkujących. Zawiera sporo cennych rad. A co najważniejsze, jak nie wiesz, albo masz wątpliwości, czytaj, czytaj, czytaj, zadawaj pytania, a przede wszystkim obserwuj swojego storczyka.
Życzę Ci powodzenia.
Marta

Autor: Ewa
E-mail: teoka@op.pl
Data: środa, 30 maja 2007 23:00:54
Dziękuje bardzo za rady na pewno sie do nich zastosuje już go nie podlewam i jest ładny .A o robaczkach sobie poczytam. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam .Ewa

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl