Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  keiki
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Kuba
E-mail: jakel1@wp.pl
Data: wtorek, 29 maja 2007 11:55:50
Witam bardzo serdecznie!
Mam takie pytanie,kiedy nalezy oddzielic keike od rosliny macierzystej? Moja keika ma w tej chwili 5 korzeni, 2 liscie,a trzeci wyrasta.Czy w zwiazku z tym można ją już odciąć,czy lepiej jeszcze poczekać??
pozdrawiam
Kuba

E-mail:  
Data: środa, 30 maja 2007 19:00:48
Bardzo będe wdzieczny za wszelkie rady.Jak do tej pory,mój temat został owiany milczeniem.
Myślę,że keiki,czyli młode rośliny wyrastające na pędach nie zdarzaja sie az tak rzadko.W mojej kolekcji phalaenopsisow pojawiła sie po raz pierwszy i nie wiem,co mam z nia zrobic.
jeszcze raz prosze o rade.
pozdrawiam

Autor: Anusia
E-mail:  
Data: środa, 30 maja 2007 19:08:59
czasami warto poszukać w internecie... z tego co ja wyczytałam keiki można oddzielać gdy maja 3 korzecie około 3-4 cm i 2-3 listki wiec myśle że może Pan oddzielić swoją keike tylko prosze pamietać żeby miejsce z którego pan odrywa jak i keike w tym miejscu potrzeć węglem drzewnym

Autor: kuba
E-mail:  
Data: czwartek, 31 maja 2007 20:04:52
Bardzo dziekuję za radę,bo np o tym weglu drzewnym,bym nie wiedział)

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: czwartek, 31 maja 2007 20:20:20
A ja bym radziła poczekać z oddzielaniem od rośliny macierzystej. W ubiegłym roku odsadzałam kieiki d. stardust (miały po 5-6 listków i kilkanaście korzonków) i wymieiałam. Od osób obdarowanych wiem, że przez ten czas wzmocniły się i zaczęły wypuszczać nowy przyrost. Na roślinie pozostały cztery keiki - one mają po kilka dużych przyrostów. Teraz już zostawiam na roślinie aż puści pierwszy przyrost i trochę podrośnie.

Autor: kuba
E-mail:  
Data: czwartek, 31 maja 2007 23:26:36
Ups! szkoda,ze dopiero teraz przeczytaem wiadomosc,niestety po pzeczytaniu kilku tekstow o keikach zdecydowalem sie jednak na jej odzielenie.no coz miejmy nadzieje,ze wszystko bedzie ok.

Autor: monika w.
E-mail:  
Data: czwartek, 31 maja 2007 23:39:04
nie ma sprawy - poradzą sobie, tylko trochę dłużej to potrwa... moje jedno ma właśnie pąki, czyli po roku od "narodzin". Ponoć powinno to trwać dwa, trzy lata - ale jak widać stroczyki są nieprzewidywalne i w tym ich urok..... Tak wyglądały moje keiki, gdy je odsadzałam.... po raz pierwszy. Zostawiłam tylko cztery najmniejsze...

Autor: Ja
E-mail:  
Data: piątek, 1 czerwca 2007 08:22:31
Niestety u mnie jakoś keiki nie chcą się pokazać zawsze czekam z nadzieją a nuż widelec zamiast pąków pojawi się nowa roślinka a tu znowu kwiaty
Ostatnio nabyłam phalaenopsisa przekwitniętego nikt nie wiedział co to za kolor, podobno miał być pomarańczowy a okazał się ciemno czerwony, woskowy błyszczący i
około południa do wieczora jest wyczuwalny zapach testowałam na kilku znajomych czy czasem mi się nie wydaje ale jednak nie - pachnie!
pozdrawiam

Autor: magdam
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 czerwca 2007 21:45:35
Mam pytanie do P. Moniki: Czy powstanie keików to Pani inicjacja? Jeśli tak to proszę opisać jakie warunki należy im stworzyć aby powstały takie cudeńka. Po raz pierwsy widzę taką ilość keików na storczyku, gratulacje.Z kolei u swoich storczyków nie mogę doczekać się keika.

Autor: Aniusia
E-mail:  
Data: poniedziałek, 4 czerwca 2007 22:26:31
ja wyczytałam że kaiki pojawiaja sie wyedy gry storczyk jest źle traktowany ale nie wiem czy to prawda

Autor: Marta
E-mail: martusc@o2.pl
Data: poniedziałek, 4 czerwca 2007 22:29:52
Ja gdzieś czytałam że w naturalny sposób tworzą się gdy mają zbyt ciepło lub żle. Na przykład mojemu Dendrobium kingianum, któremu wiecznie zbyt ciepło , stale tworzą się keikiki. Natomiast reanimowane Dendrobium phalaenopsis, a nie może mu byc zbyt ciepło, próbuje przedłużyć gatunek tworząc keika. Osłabia to nowe p.bulwy i ja je wyrzucam. sprawa nie do końca jest wyjaśniona. Marta

E-mail:  
Data: środa, 6 czerwca 2007 13:34:27
U mnie keika pojawiła sie w momencie,gdy przeprowadziłem sie do Warszawy.Wczesniej storczyki stały na wystawie wschodniej lub zachodniej,teraz trafiły na wystawe poludniowo-wschodnia,wiec w miejsce silnie oswietlone.Byc moze tak wplynela na rosline zmiana warunkow,ze zmobilizowala ja do wytworzenia keiki.Nigdy wczesniej nie mialem z keikami do czynienia.Widze,ze tworzy sie u mnie juz nastepna,tylko,że nie z pedu kwiatowego,lecz wyrasta z korzeni.
Przy okazji przeprowadzki dostrzegłem,jak duze znaczenie na rozwoj storczykow ma wystawa okienna.W nowym mieszkaniu mam okna na poludniowy wschod,na wschod i polnoc.Storczyki,ktore trzymam w pokoju z okanmi na wschod,wytwarzaja pedey kwiatowe, z kolei storczyki z pokoju,w ktorym mma okna na poludniowy wschod inwestuja w piekne korzenie i liscie,nie wytwarzaja natomiast pedow kwiatowych,tzn jeszcze sie nie doczekałem...a mieszkam tu juz rok.
pozdrawiam
Kuba

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl