Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Paphiopedilum - problem z korzeniami
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: poniedziałek, 28 maja 2007 10:57:45
Moja hybryda Paphiopedilum delantii kilka miesięcy temu była przesadzana. Problem w tym, że posiada jeden bardzo długi korzeń, który po włożeniu do doniczki i zasypaniu podłożem, nie jest w stanie utrzymać rośliny w stałym położeniu Gdy moczę roślinę to doniczka opada niżej , a cała rozeta na 3-4 cm korzeniu pływa wyżej (jak balon).
Pewnie to kwestia niefachowego przesadzenia, więc nie wiem czy próbować ponownie, czy jakoś ją przywiązać (?). Właśnie powstają nowe rozety i nie wiem czy bardziej im nie zaszkodzę takim majstrowaniem w doniczce...
Proszę bardziej doświadczonych o radę.

Serdecznie pozdrawiam
D.

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: poniedziałek, 28 maja 2007 17:58:49
Pani Dario, miałam podobny problem, ale z malutkim Paph. helenae. Ja zrobiłam tak:
- Obłożyłam roślinkę Sphagnum, na wierzchu na podłożu.
- Postawiłam doniczkę z osłonką na jednym miejscu, przez parę miesięcy w ogóle jej nie ruszałam.
- Podlewałam "od wierzchu", po bokach rośliny. Starałam się, żeby Sphagnum było cały czas wilgotne.

Trwało to dość długo, ale w końcu roślina się "usztywniła", więc musiała wypuścić nowe korzenie. Teraz, gdy sezon wegetacji w pełni, nowe korzenie powinny się tym bardziej pojawić bez problemu.

Jeśli po podlaniu w osłonce pojawi się trochę wody, nie wylewam jej. W takich temperaturach w przeciągu doby woda częściowo wyparuje, a częściowo podsiąknie w podłoże.

Przesadzać powtórnie nie radziłabym, przy jednym korzeniu i tak roślina nie będzie stabilna, a świeże podłoże zawsze jest trochę ruchome. A jeśli Pani ten jedyny korzeń uszkodzi, będzie gorsza sprawa.

Można oczywiście próbować jakoś unieruchomić przy pomocy patyczka, czy dwóch, ale jak podłoże ruchome, to będzie też mało skuteczne.

Pozdrawiam
Halina

Autor: Daria
E-mail: dariade@o2.pl
Data: wtorek, 29 maja 2007 21:03:05
Serdecznie dziękuję za pomoc. Spróbuję na początek troszkę unieruchomić i obłożę mchem. Pewnie to potrwa, ale nie chcę go już wyjmować z doniczki.

Pozdrawiam
Daria

Powrót do grupy

© Copyright 2025 Orchidarium.pl