Strona główna serwisu Strona główna forum

Grupa:  Zupa storczykowa

Temat:  Moje orchidarium - maj 2007
Odpowiedz Pokaż wiadomość 
Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: wtorek, 22 maja 2007 23:02:26
Jeśli ktoś ma ochotę zajrzeć ponownie do mojego orchidarium, to serdecznie zapraszam! Zrobiłam mały, majowy przegląd aktualności

http://www.paphiopedilum.pl

Pozdrawiam
Halina

Autor: arek
E-mail:  
Data: środa, 23 maja 2007 10:54:39
Witam
Gratuluje bujnego wzrostu.
Mam pytanie. Jak Pani sobie radzi z utrzymaniem czystosci szyb??? Ja amm z tym odwieczny kłopot, mimo stosowania wody demineralizowanej to mimo wszystko .... osad jakiś itp. Moze ma Pani jakiś sposób?? :-)

Arek

Autor: Halina Roszkowska
E-mail: halina.roszkowska@paphiopedilum.pl
Data: środa, 23 maja 2007 16:15:00
Panie Arku, z szybami jest tak:
- Szyby boczne i tylna są od wewnątrz na stałe "zabudowane" konstrukcją krata + mata. To od początku nie było ruszane.
- Przesuwane szklane drzwi są od czasu do czasu wyjmowane, wstawiane do wanny i porządnie myte (hm... to zasługa mojego męża, ja pewnie bym coś stłukła). Próby mycia, czy przecierania bez wyjmowania dawały kiepski efekt.
- Jest jeszcze szyba oddzielająca panel oświetlenia od orchidarium i ona mnie najbardziej denerwuje. Jej wyjmowanie jest najbardziej niewygodne, a gdy się trochę zakurzy, zabiera światło roślinom.

Gdy podlewam, staram się robić to tak, aby woda nie chlapała na drzwiczki i na ogół mi się to udaje. Tak więc problemem jest na ogół tylko kurz i ewentualnie jakiś rozgnieciony przedstawiciel fauny

Pozdrawiam
Halina

Powrót do grupy

© Copyright 2026 Orchidarium.pl