Autor: |
Kamila |
E-mail: |
camika@wp.pl |
Data: |
środa, 16 maja 2007 10:32:07 |
Witam serdecznie
Zauważyłam ze na dole doniczki zrobiła się zielona obwódka - a więc nie ma wątpliwości - przelane!! Wg zasad podanych na tym forum, wsadziłam w keramzyt (jednak bez styropianu na spodzie doniczki), ale na wierzchu pozostawiłam mieszankę do storczykow. Drugi ze storczyków wygląda jeszcze gorzej - tzn liście zwiędły maksymalnie - jeden zrobił się zółty korzonki klasycznie zgniłe. Prawie żaden nie nadawał się do pozostawienia. Jest nadzieja w postaci 0,5cm korzonka który chyba wychodzi z boku (mam nadzieję że to nie moje przewidzenia). Tego równiez wsadziłam do doniczki, do której na spód wsypałam keramzytu a na górę już zwykłą mieszankę. Oprócz tego obie doniczki stoją w osłonkach w których na dnie również wysypałam keramzyt (słyszałam ze też to dobrze robi na klimat).
Moje pytanie jest następujące: Długo trwa zanim się storczyk zreanimuje?? Tzn domyslam się ze to zalezy od jego kondycji. Czy jest szansa że z tego maksymalnie zmarnowanego coś będzie?? (zrobię i jemu fotki i tu zamieszcze - chociaz wstyd okropny takiego biedaka pokazywać). Czy na jego stan mógł wpłynąc fakt że stał na parapecie przy drzwiach balkonowych, które zdarzało się że zimą były otwierane?? |
|
|