Autor: |
Wanda |
E-mail: |
wabert@tin.it |
Data: |
środa, 9 maja 2007 15:10:03 |
Z braku odpowiedzi trzeba radzic sobie samej
Udalo mi sie znalezc wspolczynnik odbicia dla glukozy od membrany wpòl przepuszczlnej (nie wiem czy dobrze sobie poradzilam z tlumaczeniem, ale nazwy polskiej nie znam) i wynosi on 0,95.
Jesli membrana jest zupelnie nieprzepuszczalna to wspolczynnik odbicia wynosi 1, jesli jest zupelnie przepuszczalna wspolczynnik wynosi 0, wartosci zawieraja sie miedzy 0 a 1.
Wspolczynnik odbicia dla sacharozy (duza molekula ktora tworzy glukoza i fruktoza) wynosi od 0,97 do 1, czyli mozna by powiedziec, ze teoretycznie nie jest w stanie przedostac sie przez membrane komorkowa.
Ze skladu nawozu Sammpi (jesli nie pomylilam nazwy) przytoczonego przez p. Krzysztofa wynika, ze 2,5% zawartosci stanowi glukoza, a sacharoza drugie tyle, czyli cukry stanowia az 5%.
Z jednych danych wynika, ze cukrom tym teoretycznie bardzo ciezko przedrzec sie przez membrane, a jednak w sporym procencie sa dodawane do nawozow. Czy jest dla tego jakies wytlumaczenie?
Pozdrowienia
Wanda
P.S dane zaczerpnelam z tlumaczenia ksiazki Ulricha Luttge, Manfreda Kluge, Gabrieli Bauer "Botanic. Zweite Auflage" |
|
|